Det är en fråga som de allra flesta meteorologer får någon gång under sin karriär. Det är också en fråga som engagerar då det är ett av de tillfällen (kanske det enda) många verkligen vill ha snö. Tänk ett landskap täckt i mjuka böljande drivor och en blek vintersol som glittrar i snötäcket. Lägg till en tomte så har man ett vykort av Jenny Nyström.
Foto: Julkort av Jenny Nyström
Svaret på frågan om snö till jul är inte alltid enkelt då den ofta dyker upp i början på november. Även om det går att göra säsongsprognoser så blir det inte den noggrannheten att man kan garantera snö på en viss plats vid en viss tid. Det blir mer i termer av en mildare, kallare, blötare eller torrare period.
Hur är det då med snöiga jular i vårt avlånga land? Det man med bestämdhet kan säga är att ju längre norrut desto större chans att ha snö på julafton. I större delen av norra Norrland är det 100 % chans att få snö till jul medan det i sydvästra Skåne är mindre än 20 % chans. Värt att nämna i sammanhanget är också att snödjupet ska vara mer än 1 cm för att det ska räknas. Lite flingor i gräsmattan räknas alltså inte även om det kan höja julstämningen en aning.
Foto: Elisabeth Grunditz Steen
Då har vi konstaterat att det är bra att bo långt norrut, om man vill ha snö till jul vill säga. Finns det andra faktorer som påverkar? Ja det gör det. Bor man nära havet eller stora insjöar, det vill säga vatten där isen inte lagt innan jul, är chanserna mindre då vattnet värmer luften. Bor man högt över havet blir chansen något större då medeltemperaturen ofta är lägre och det ofta faller mer nederbörd.
Vad händer i framtiden då? Hur blir det med våra vita vykortsjular? Klimatforskarna är rätt eniga om att om man i framtiden vill ha en snöig jul ska man bo i de norra delarna av landet och då kanske helst undvika de östra delarna eftersom det är nära öppet hav.