På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Materielmöte på Kungsholms fort

forsvarsmeteorologerna

Som försvarsmeteorolog jobbar vi inte enbart med att göra väderprognoser. På alla väderavdelningar och på METOCC finns materielansvariga som tillsammans med FMV och våra underhållsleverantörer jobbar med att se till att våra informationssystem och sensorer m.m. inom FM Vädertjänst fungerar som de ska och utvecklas efter Försvarsmaktens behov.  Om ett vapensystem t.ex. har IR-sensorer för målsökning måste vädertjänsten kunna prognostisera hur vädret påverkar målsökning. Då måste beräkningar eller algoritmer utvecklas i informationssystemet för att stödja meteorologen i prognosarbetet. Ett annat exempel är de molnhöjdmätarsensorer som FM Vädertjänst använder, de måste kontinuerligt vara i drift och fungera enligt de regelverk som styr flygverksamheten för flygsäkerhetens skull.

I veckan samlades representanter från FM Vädertjänst, FMTIS och FMV för att diskutera materielfrågor angående behov och förändringar av vädertjänstsystemet. Dessa möten genomförs regelbundet under året men denna gång fick vi möjlighet att samla allihop på en och samma plats och det blev på Kungsholms fort utanför Karlskrona.

kungsholmsfort
Donjongen och småbåtshamnen eller rundhamnen.

Kungsholms fort är en militär befästning som ligger i Blekinge skärgård. Fortet började byggas 1680 för att skydda Örlogsstaden Karlskrona och stod färdigt efter ca 100 år. Robust materiel har alltid varit ett krav för Försvarsmaktens verksamhet och här kan man se att redan på 1600-talet utvecklades materiel för att hålla. Och än idag står Kungsholms fort kvar med kastell med metertjocka väggar och det välbevarade fortet är världens äldsta kontinuerligt bemannade militäranläggning. Sedan 1998 utgör också Kungsholms fort och Örlogsstaden Karlskrona en del av världsarvet då det uppfördes på Unescos lista över oersättliga världsarv.

IMG_1008 IMG_0951

IMG_1005 IMG_1009

Innanför murarna på Kungsholmen finns också en mycket vacker botanisk park med exotiska växter från världens alla hörn som har förts dit av marinens långresefartyg.

IMG_0962 IMG_0965

IMG_0972  IMG_0958

Förutom mötet hann vi också med att få en guidad tur runt fortet. Vädret under rundvandringen visade sig dock inte riktigt från sin bästa sida, det var mulet, blåsigt och kyligt, men dag två sken solen och det blev riktigt varmt och behagligt.

IMG_0946 IMG_0956 IMG_0994

Strategiskt placerad ute på Kungholmen finns också Karlskrona stads solmätare som mäter antalet soltimmar per dygn under sommaren.

IMG_0948

Hälsningar från Linda, försvarmeteorolog på HKV

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *