På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Meteorologaspirant i grönt

forsvarsmeteorologerna

Nu är det snart 2 månader sedan jag stod vid grinden till Ledningsregementet och undrade hur livet som rekryt och meteorologaspirant skulle bli. Första anhalten på resan blev kasern by 003, där jag under 3 månader tillhör 116:e pluton GMU-kompaniet. Plutonen består av 16 rekryter, varav majoriteten ska bli militärtolkar.

Min vardag som rekryt börjar kl. 06.00 då klockan argt ringer och 8 rekryter i logement 8 yrvaket hoppar ur sängen. De 40 minuter som följer försvinner snabbt då sängen ska bäddas, städningen ska göras och uniformen ska på. Viktigt är att allt sker snyggt och snärtigt, som befälen skulle sagt.
07.30 är det uppställning för mental träning och BRAK, dvs. stretch- och styrkeövningar för att väcka kroppen till liv och förbereda sig för en dag full av aktivitet. En halvtimme senare sker dagens första avlämning till befäl, och gruppchefen för respektive logement anmäler:

Förste sergeant,
Andra grupp, närvarande 8 samtliga.

Varje dag sker tre avlämningar, en på morgonen, en efter lunch och slutligen en efter middagen. Efter morgonavlämningen sker en individuell visitation av varje rekryt för att kolla så att uniformen sitter korrekt, kängorna är putsade samt att håret är uppsatt enligt reglerna. Resterande tid framtill 20.30 är fylld med övningar, både praktiska så väl som teoretiska, och ingen dag är den andra lik på
GMU-kompaniet i Enköping. De teoretiska övningarna går ut på att diskutera Sverige och omvärlden idag och i framtiden, dess möjligheter och svårigheter. Förutom detta läggs stor vikt vid gruppdynamik och att skapa en öppen miljö för såväl kritik som beröm. Att putsa sina kängor och hålla ordning på sin materiel är viktigt för att bli en god soldat. Därför ägnar samtliga rekryter en stund varje kväll åt att putsa sina kängor, få dem att glänsa och se till så att skåpet är korrekt inrättat.

Mina favoritstunder under dessa veckor som gått är skjutningarna, i alla dess former. Det kvittar om vi skjuter stående på 30 m vallen eller liggande från 100 m vallen, jag trivs som fisken i vattnet. Mitt stoltaste ögonblick på skjutbanan är en serie på 100 m vallen bestående av 3 skott i knästående skjutställning på 7 sekunder med ett avstånd på 5,4 cm mellan ytterskotten.

Bild1

Andra roliga moment hittills har varit att kasta handgranat och testa, samt bli bekväm med, sin skyddsmask. Skyddsmasken testades genom att ta den på sig och täppa för andningsfiltret, och om masken dras inåt är den i lämplig storlek. För att sedan ytterligare testa om den är tät utsätts man utomhus för tårgas för att sedan gå in i en kammare fylld med tårgas och utföra enkla fysiska övningar. För mig gick denna process inte till på smidigast sätt, då jag fick läckage i masken redan på det första testet utomhus. Direkt stack det till i näsan och ögonen började rinna. Så det blev att gå och byta till en mindre mask och göra det hela en gång till. Andra gången fungerade det mycket bättre och jag vill till och med påstå att det var bekvämt inne i tårgaskammaren. Såhär i efterhand kan jag tycka att det var bra med läckage då jag vet hur det känns om något är fel, men just där och då tyckte jag verkligen inte att läckage var något bra scenario.

Att kasta handgranat var ett moment som jag sett framemot, men ändå varit orolig inför. Det som skapade mest oror var inte själva kastandet av handgranaten, utan ljudet när den sprängs. Jag kan dock rapportera att ljudet inte alls var så högt som jag förväntat mig, utan mycket lägre. Användandet av både hörselkåpor och öronproppar kan ju självklart haft ett finger med i det hela. Innan kastandet är det viktigt att kontrollera granaten så att alla delar är hela och ser ut som de ska. Vid själva kastandet är det viktigt att visa för sina kamrater att man kastar och kommandona som sägs är följande:

Jag kastar spräng, jag kastar spräng!
Säkringarna tas bort och granaten kastas samtidigt som man säger,
Spräng kommer!

Glöm sedan inte att ta skydd bakom betongväggen 🙂

Och räkna ettusen, tvåtusen, tretusen.

Innan utbildningens start visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, varken av utbildningen, befälen eller övriga rekryter. Men såhär efter åtta veckor in i utbildningen skulle jag varmt rekommendera GMU-utbildningen och alla erfarenheter man får.

Rekryt Jönsson

FullSizeRender (1)

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

6 kommentarer

  • P Mag 30 mars 2016 07:55

    Skjutställningen? Varför håller rekryten om magasinsstyrningen, då stödhanden skall sträva så långt fram som möjligt för att ge stabilitet. Detta ser väldigt konstigt ut om jag jämför med vad FM SkjutR säger.

  • Emilie 30 mars 2016 15:30

    Härligt att höra att du trivs så bra Rekryt Jönsson! Fortsatt lycka till :)

    P Mag: Det är okej att hålla om magasinet. Tanken är att man ska ha den skjutställningen som funkar bäst för en själv, för vissa är det att hålla på magasinet, för vissa att använda stödhandtaget.

  • En Grön-sak till mamma 30 mars 2016 17:58

    P Mag
    Titta på rekrytens träffresultat, den bästa skytten på 116 pluton. Många gånger har jag hört att skytten ska göra si eller så. Träffar skytten bra, ändra inget! Det funkar bevisligen för skytten som det är.

  • P Mag 30 mars 2016 19:35

    Emelie: Skönt att höra från en riktig expert hur man skjuter. Blir extra glad att främre grepp bytt namn till stödhandtaget.

  • En Grön-sak till mamma 31 mars 2016 09:15

    PMag
    Om soldaten/rekryten träffar med gott resultat har denna en bra skjutställning. Korta armar kan vara en anledning till att hålla handen närmare kroppen. Att ändra på en skjutställning hos en individ som skjuter bra finns det ingen anledning till. Rekryten ovan är en av 116 plut bästa skyttar.

  • Mj Reimer 31 mars 2016 10:06

    Roligt att höra att skyttet håller i sig Jönsson ! Kör hårt ända in kaklet.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *