Förarna i gruppen som flög det sista passet. Fr v Patrik Svensson, Erik Molund, Micael Nilsson och Torbjörn Carlsson. (Foto: Göran Jacobsson)
Klockan 10:14 onsdagen den 5 maj avslutades en epok. Den siste aktive fältflygaren, Micael Nilsson, landade efter sitt sista flygpass. Flygningen genomfördes i grupp med en navigering runt Vänerkusten upp mot Kristinehamn. Därefter lågflygning ner mot västkusten följt av avancerad flygning innan landningen på F 7. Officiellt går Micael i pension den 30 juni, den 1 juli är det 70 år sedan kategorin fältflygare infördes. En värdig avslutning av den viktiga epoken för Flygvapnet.
Den sista landningen (Foto: Göran Jacobsson)
Genom ett regeringsbeslut den 22 juni 1946 infördes kategorin från den 1 juli. Rekryteringen till den första kullen var redan genomförd och 66 förväntansfulla elever påbörjade sin flygutbildning med start den 1 juli 1946. Kategorin kallades då för stamflygförare som den 1 oktober 1950 ändrades till fältflygare.
Kategorin togs fram för att förse Flygvapnet med flygförare som efter avslutad tjänst i Flygvapnet skulle återgå till civil verksamhet. De var kontraktsanställa i dryga sex år och fick under tiden i Flygvapnet civil skolutbildning eller yrkesutbildning. Huvuddelen av fältflygarna hamnade i civilflyget efter tiden i Flygvapnet. Många av dem nådde också betydelsefulla poster i samhället eller inom Flygvapnet.
Totalt utbildades 1849 fältflygare fram till och med 1982 då sista kullen tog sin flygarexamen, flest av alla förarkategorier. Under ”Kalla kriget bestod huvuddelen av Flygvapnets flygande personal av fältflygare ”. Tyvärr omkom 205 fältflygare i haverier.
Micael Nilsson började i Flygvapnet den 2 oktober 1978 som fältflygarelev, 17 år gammal. Det var en barndomsdröm han lyckades förverkliga. Efter flygexamen hösten 1980 började Micael flyga Viggen i Söderhamn för att sedan hamna på F 7 i Såtenäs. I början av november 1999 påbörjade Micael omskolning till JAS 39 Gripen och har sedan år 2000 arbetat som flyginstruktör och utbildat nya elever, både gamla och unga på flygplanet. Micaels siste elev var Nils Schylström med fältflygaranor. Nils farfar Ingmar Schylström var fältflygare mellan 1948-1955.
Sista passet innehöll bland annat lågflygning i Värmland. (Foto Försvarsmakten)
Den 4 maj, efter 2 122 flygtimmar på Viggen, 1 808 timmar på Gripen och ytterligare 527 timmar på skolflygplan landade han så för sista gången, efter 38 år i Flygvapnet som aktiv pilot. Och därmed avslutade han också epoken fältflygare!
Av Göran Jacobsson