På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Historien bakom ett porträtt

flygvapenbloggen

I Flygvapnets traditionsrum på Kavallerimässen i Stockholm, tillika Överbefälhavarens representationsmäss, hänger en magnifik tavla föreställande generalen Bengt G Nordenskiöld som var Flygvapnets chef 1942-54. Tavlan är målad av en av den tidens största porträttmålare, Louis Sparre.

Tavlan med tidigare flygvapenchefen Bengt G Nordenskiöld är målad av den kände konstnären Louis Sparre som levde 1863 – 1964. Han hade sin sista separatutställning vid 99 års ålder! Tavlan hänger nu i Flygvapnets traditionsrum på Kavallerimässen.

På tavlan syns Bengt G Nordenskiöld stående framför sin J 9 på Barkarby sommaren 1945. Runt flygplanet syns några tekniker som gör det klart för start. Nordenskiöld var i högsta grad en flygande chef. Han gjorde ofta inspektionsresor till förbanden, ibland utan förvarning. J 9 var hans favoritflygplan. Han skulle sedermera flyga in sig på både J 28 Vampire och J 29 Tunnan. Han var Chef för Flygvapnet mellan åren 1942 och 1954, en rekordlång tid för en vapengrenschef.

 I handen håller Nordenskiöld en flygkarta över mellersta Sverige. Under flygoverallen bär han sin uniform m/30, vilket var brukligt på den tiden eftersom overallen inte räknades som uniform i folkrättslig betydelse. Vapenrocken skrynklades naturligtvis genom denna användning, något som omsider ledde till att den midjelånga flygjackan m/48 infördes. På huvudet bär han en flygarhuva av läder. Flygarglasögonen är försedda med brun celluloid för att skydda mot solen. Detta var långt före hjälmarnas tid.

 Men tavlan återger inte hela sanningen! Nordenskiöld var en strängt upptagen man, djupt engagerad i Flygvapnets uppbyggnad. Han hade inte tid att stå modell för konstnären Louis Sparre. Därför söktes en person på flottiljen, med ungefär samma kroppsmått och kroppskonstitution som Nordenskiöld, att vara ”stand in” för denne. Valet föll på den 20-årige volontären Sune Nordman som i juli 1945 tillfälligt ”befordrades” till general.

 

 

Den som stod modell för Nordenskiöldstavlan var inte han själv, utan volontären Sune Nordman. Denne blev sedermera tekniker på F 15 men verkade också med Sven Lampell i Internationella röda korset under konflikten mellan Nigeria och Biafra, deltog i ett bevattningsprojekt i Nigeria samt tjänstgjorde för SIDA i Bai Bang-projektet m m.

 

 

 

 

 

Han fick spela rollen som flygvapenchef inför Sparres staffli, eller snarare dennes kamera eftersom huvuddelen av det konstnärliga arbetet ägde rum i Sparres ateljé. Som tack för hjälpen fick Nordman ett brev från Sparre där han tackar för gott samarbete.

Tacket som Louis Sparre skrev till Sune Nordman på baksidan av det fotografi som var en av förlagorna för tavlan av Nordenskiöld. Tacket är daterat sommaren 1945 och tavlan blev klar 1946.

 

Tavlan blev klar 1946 då den överlämnades till Flygvapnet. Den hängde under många år i flygvapenchefens tjänsterum i ämbetsbyggnaden Tre Vapen på Gärdet i Stockholm. Vid Flygstabens flytt till nya lokaler på Lidingövägen följde tavlan med. Där fick den plats invid hisstorget på det översta planet i byggnaden där CFV och Flygstaben lokaliserats, populärt kallat för ”flygplanet”. När myndigheten Flygvapnet upphörde 1994 och Flygstaben integrerades i det försvarsgrensgemensamma Högkvarteret, skedde en stor omflyttning av lokaler och folk. Det övre planet var inte längre ”flygplanet”. Det bestämdes därför efter en tid att Nordenskiölds-tavlan skulle flyttas till det sedan någon tid tillbaka etablerade Flygvapnets traditionsrum i Kavallerimässen. Där hänger den nu, tillsammans med den monumentalmålning som tidigare hängde i F 11 officersmäss. Delar av möblemanget kommer från F 6 officersmäss. I traditionsrummet, som används för mindre mottagningar eller måltider, kan man fortfarande förnimma något av atmosfären från Flygvapnets gamla officersmässar.

 

Lennart Berns

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

  • Lars Rössle 8 februari 2013 20:23

    En intressant artikel om ett intressant skede i Fv historia.

    Tyvärr har nog författaren halkat en aning på tangentbordet avseende några årtal.

    Konstnären Sparre oppges ha levt mellan 1883-1964, vilket torde bli 81 år. Att då lyckas få till en utställning vid 99 års ålder är en minst sagt monumental bedrift.

    Längre ner uppges att myndigheten Flygvapnet upphörde 1983. Torde väl vara -93?

  • Lennart Berns 9 februari 2013 18:05

    Ja, det blev omkastningar av diverse siffror av någon anledning. Louis Sparre föddes 1863 och blev således 101 år gammal. Och Flygvapnet uppgick i myndigheten Försvarsmakten 1994.

  • Alf Ingesson Thoor 9 februari 2013 19:26

    Hur bär en vanlig flygvapenmajor sig åt för att få besöka det rummet? Har inte hört talas om det förut? Vore trevligt att få se det.

    • FVI Alf Ingesson Thoor 10 februari 2013 19:40

      Affe
      Nästa gång du är i Stockholm och har möjlighet att passera Lidingövägen 24 då tar du vägen om Kavallerikasern (fd K1), visa ditt militära legitimation och be vakten att visa vägen till mässen. Ingången ligger mitt över gången från vakten. Du tar trapporna upp till mässen och där inne hittar du "Flygvapenrummet" och porträttet som vi i detta inlägg fått lära oss om.
      Micael

      • Alf ingesson thoor FVI 11 februari 2013 17:05

        Tack för det, ska bli intressant.

  • Magnus Edvinsson 9 februari 2013 21:51

    Tänkvärd och intressant artikel.

  • Anna-Karin Widnersson 12 februari 2013 21:31

    Spännande och en vacker bild dessutom. Tänk vad tiden förändras!

    Då, behövdes en volontär som stod modell för ett foto som sedan kunde målas av, dvs. han behövde inte stå modell i timmar för att bli avporträtterad utan för att fotograferas.

    Idag, hade vi fiskat upp en telefon, pekat på skärmen och det hade varit klart.

    Flygvapenbloggen är bra på att blanda historia och nutid, tradition och framtid. Trots att jag är mer intresserad av människor än av flygtyg och organisation läser jag med glädje i stort sett alla inlägg. Tack!

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *