På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Nevadaöknen

Louise Levin

FM Nike på väg ner med sin förare. Foto: Robert Hedman

Under två veckor övar delar av Flygbasjägarkompaniet undsättning med 58th och 66th Rescue Squadrons vid Nellis Airforce base i Las Vegas, USA. Utbytet är en del av ett samarbete som pågått sedan 2011 men som fått förnyat fokus de senaste åren på grund av omvärldsutvecklingen.

Undsättning och räddning

FM Nike observerar sina patrullmedlemmars fastrope-träning. Foto: Robert Hedman

Ur Flygvapnet deltar personal från Flygbasjägarkompaniet, F 17, och första helikopterskvadronen, Helikopterflottiljen. Utbytet innebär möjligheter att uppdatera sig och träna på de procedurer som nyttjas för undsättning av isolerade flygbesättningar, så kallad Combat Search And Rescue (CSAR).

– Amerikanerna är ledande på området, men utbytet är dubbelriktat där vi bidrar med våra omfattande erfarenheter och procedurer för att genomföra undsättning i skandinavisk terräng med skogar, väglöst land, och viktigast av allt – uppdrag i ett luftrum där vi inte har full kontroll, så kallat contested airspace, berättar Robert Hedman.

Även kompaniets ordinarie tjänstehundar är med på övningen. Hundarna är inte acklimatiserade innan avfärd, vilket kan liknas med en situation där man åker på uppkommen insats till ett liknande klimat.

– Väl på plats så vänjer sig hundarna vid värmen ungefär i samma takt som vi människor gör, men utöver det så måste de också vänja sig vid en annorlunda doftbild för att kunna fungera som de gör hemma på förbandet. Jag gissar att både människa och hund är som mest acklimatiserade när det är dags att återvända hem, inte helt olikt som när man åker i väg på en 14-dagars solresa, förklarar kompanichefen.

Intensivt schema

Första veckan av övningen har varit intensiv – all fysisk träning genomförs mellan halv åtta och nio på morgonen då temperaturen fortfarande är behaglig. Därefter har dagarna fyllts av workshops kring uppdragsplanering, sjukvård, reptjänst i form av helikopterfirning och räddningsmetoder, hundtjänst med spår- och vindarbete i ökenmiljö, räddning ur fordon samt samträning med helikopterskvadronen med ”calls for fire” och annan signalering samt firning. Övningen avslutas nästa vecka.

– Flygpassen över det dramatiska, fantastiska landskapet i Nevadas öken är en bonus som sent kommer att glömmas, avslutar Hedman.

Text: Robert Hedman

Förmågan att spåra upp en nödställd är unik för Flygbasjägarna inom Personnel Recovery. Här förbereds ett rutsök kring ett övergivet fordon. Foto: Nicklas Lundström

 

Är du intresserad av Flygbasjägarkompaniet och verksamheten där? Läs mer här

Jobba hos oss

Flygbasjägarkompaniet rekryterar just nu yrkesofficerare och GSS/K. Ansök om jobbet här

Sommaren 2022 påbörjas utbildningen av den första fulla värnpliktskullen på över tio år.

Följ flygbasjägarnas aktiviteter på instagram: @flygbasjagarna

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *