Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten
Det har gått tio år sedan riksdagen fattade beslut om svenskt deltagande i den internationella militära insatsen över Libyen.
Den 1 april 2011 beslutade Sveriges riksdag att sätta in stridsflyg i den av Nato ledda Operation Unified Protector. Uppgiften var att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen med patrullering i luftrummet och spaning mot det som hotade flygförbudszonen enligt FN resolution 1973.
I riksdagsbeslutet reglerades förbandets numerär, både vad gäller personal och flygplan (åtta Jas 39 Gripen och en TP84T), samt förbandets uppgifter. Dagar innan beslutet fanns ett planeringsdirektiv och även ett förbandsnamn, Flygvapeninsats Libyen, eller FL 01. FL 01 var uppdelat i flera mindre delar samt en större, Swedish Air Force Detachment, SWAD. Var i Europa denna större del skulle basera förblev in i det längsta oklart.
23 timmar efter riksdagsbeslutet, det vill säga den 2 april 2011, lättade de första tre Jas 39 Gripen från Ronneby. Under ombaseringen söderut kom rapporter från rekognoseringsstyrkan (rek pågick parallellt) som vittnade om att det kunde finnas möjlighet att basera på Sigonellabasen på Sicilien. Vilket också blev beslutet.
Värt att veta är att för Flygvapnets del började det redan i slutet av februari och de insatser som Transport- och specialflygenheten, tillsammans med personal från UD och MSB, genomförde. Under slutet av februari och början av mars genomfördes ett antal lyckade Non-Combatant Evacuation Operations och humanitära uppdrag. Erfarenheterna från dessa var ovärderliga för att kunna ta fram underlag till de politiska och operativa beslut som fattades.
Att förbandet kunde sättas in så snabbt var för att huvuddelen av FL 01 togs ur Expeditionary Air Wing i Nordic Battlegroup som under 2010 hade övat och utbildats för att inom 10 dagar kunna depolyera om politiska beslut fattades för en internationell insats. Ur Expeditionary Air Wing skapades det nya förbandet FL 01 som tillfördes personal och förmågor för insatsen. Ansvarigt förband för uppsättandet var Blekinge flygflottilj, F 17.
Bakgrund
Arabiska våren – en serie av stora folkliga uppror mot myndigheterna i arabiska länder i Nordafrika och Mellanöstern som startade under 2010.
Den 26 februari antogs FN:s säkerhetsråd resolution 1970. Säkerhetsrådet betecknade angreppen mot civila i Libyen som brott mot mänskligheten och påminde om de libyska myndigheternas skyldighet att skydda sin befolkning. Beslut om frysning av tillgångar för företag och personer med koppling till regimen infördes och ett vapenembargo upprättades.
Den 17 mars antogs FN:s säkerhetsråd resolution 1973 i enlighet med kapitel VII i FN-stadgan. I resolutionen slog säkerhetsrådet fast att situationen i Libyen utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet. Säkerhetsrådet krävde ett omedelbart eldupphör och att våldet mot civila skulle upphöra. I syfte att skydda civila bemyndigade säkerhetsrådet FN:s medlemsstater att vidta alla nödvändiga åtgärder och att upprätta en flygförbudszon över Libyen. Vidare förstärktes vapenembargot enligt resolution 1970. Alla medlemsstater uppmanades att bistå när det gäller att genomföra dessa åtgärder.
29 mars fick Sverige frågan, sedan gick det fort. Riksdagen beslutade om ett svenskt deltagande i den internationella militära insatsen i Libyen under ledning av Nato fredag den 1 april. 23 timmar senare var de första gripenplanen på väg mot den första internationella insatsen med stridsflyg sedan 60-talet.