På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

EUTM Mali 16 snart hemma

Louise Levin

Foto: Försvarsmakten

EUTM Mali 16 har fullt upp i missionsområdet. Den svenska kontingenten som befinner sig i Koulikoro, sex mil nordost om huvudstaden Bamako, utbildar och tränar Malis armé på olika platser i landet.

Insatsen EUTM Mali står för European Union Training Mission Mali och genomförs av EU på förfrågan från Mali och är en utbildningsinsats för landets armé FAMA. Målet med insatsen är att bistå Mali genom utbildning och rådgivning av dess väpnade styrkor i syfte att stärka Malis förmåga att hantera sina säkerhetsutmaningar. Skaraborgs flygflottilj är uppsättande förband för EUTM Mali 14, 15 och 16.

Insatsen EUTM bidrar med för EU till starkare samarbete mellan länderna, vilket skapar trygghet för hela Europa.

Jag som skriver detta heter Wilma och jag är instruktör i EUTM 16. Jag utbildar främst i sjukvård, men har även haft utbildningar i bland annat vapenhantering och ledarskap. Tiden här nere har varit väldigt lärorik. Både för att vi jobbar i internationella team och planerar och genomför utbildningar tillsammans med andra nationer från EU. Men också för att vi jobbar med väldigt begränsat med materiel, till exempel en tourniquet som vi ser som en självklarhet hemma består av en pinne och ett tygstycke här nere.

Vi har också kulturella skillnader. Här till exempel är det ett tecken på vänskapsband att gå och hålla sin vän i handen medan man går och pratar. Man ser oftare att vänner går och håller varandra i handen än vad man ser par göra det. Malier älskar också att få lära känna oss, och är väldigt fascinerade och glada då vi berättar både om oss själva och var vi kommer ifrån. De tycker också om att få berätta om sig själva och om Mali som nation. Det är ett stolt folk.

Tiden går fort och om några veckor kommer våra kollegor från LSS hit och då ska vi genomföra HOTO, hand over take over, som är en överlämningsperiod för nästa kontingent som ska lösa av oss här nere. Vi börjar planera hemrotation och ser fram emot att komma hem till Sverige igen. Jag tar med mig otroligt många häftiga minnen och erfarenheter från den här missionen och det finns många människor och mycket jag kommer sakna här nere, men nu ser jag fram emot att komma hem och träffa familj och vänner och komma tillbaka till hemmaförbandet.

Text: Wilma, instruktör EUTM Mali 16

Foto: Försvarsmakten

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *