Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets taktiker inom luftstridskrafterna utsedd vid flygvapenmötet

Louise Levin

Under tisdagen genomfördes årets Flygvapenmöte. I år på ett Coronaanpassat sätt med ett fåtal samlade på plats i Uppsala och förbanden uppkopplade via VTC.

Flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Flygvapenchefen inledde med en tillbakablick på flygvapnets genomförda verksamhet under året och det viktiga stöd som flygvapnet lämnat under Coronapandemin.

– Som flygvapenchef är jag stolt, ödmjuk och imponerad över det som ni genomfört under året. All verksamhet har genomförts med hög flygsäkerhet och verksamhetssäkerhet utan allvarliga tillbud eller personskador.

Årets taktiker inom luftstridskrafterna

Vandringspris ”Årets taktiker inom luftstridskrafterna”. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Varje år utser flygvapenchefen årets taktiker inom luftstridskrafterna. Förbanden nominerar kandidater därefter vidtar en beredning där årets taktiker utses.

Motivering

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

”Årets taktiker inom luftstridskrafterna 2019 har bidragit till utvecklingen inom luftstridskrafterna genom att ha varit initiativtagare samt haft en framträdande roll som skribent och redaktör för Luftstridskrafternas hotbild del 1 och 2. Resultatet är två skriftliga dokument som beskriver en aktuell hotbild för hela Flygvapnet, både i luften och på marken. Hotbild del 1 är en uppdatering av Teknisk Taktisk Hotbild Jakt (TTHJ) från 1994 och Hotbild del 2 är en nyproduktion om hotet mot flygvapnets baser och markförband.

Framtagandet av Luftstridskrafternas hotbild del 1 och 2 är resultatet av ett fördjupat samarbete mellan Flygstabens Underrättelse- och säkerhetssektion och flera andra aktörer inom underrättelsetjänsten och taktisk utveckling såsom MUST, FRA, FMV Tekniskt Und, TKSE och FLSC.

Luftstridskrafterna hotbild del 1 och 2 skapar en relevant utgångspunkt för att bättre kunna taktisera med luftstridskrafterna oavsett om det sker på den operativa eller strategiska nivån. Dessa dokument kommer bidraga till en ökad operativ förmåga genom att de används i taktiska diskussioner och simulerade övningar.”

– Jag vill inte bara tacka mina kollegor utan även flygvapenandan, där kompetens går före grad och ålder och där frihet under ansvar uppmuntras, säger fanjunkaren som är årets pristagare.

Utmärkelse av annan nation under internationell insats

Flygvapenchefen fick äran att medaljera flygvapenpersonal efter genomförd insats i Afghanistan.

The Air Medal (C) tilldelas Jöran Forsman, Helikopterflottiljen, för insatsen i Afghanistan där han var instruktör vid 441st Air Expeditionary Advisory Squadron och utbildade piloter i Afghanistans första Black Hawk-division. Jöran genomförde ett flertal flygpass under krigsliknande förhållanden. I motiveringen nämns även att hans insats visar på professionalismen i svenska flygvapnet och Sverige.

Jöran Forsman fick motta medaljen vid en ceremoni på Helikopterflottiljen torsdagen den 29 oktober 2020 av överste Ryan Sweeney, USA:s militärattaché i Sverige.

The Air Medal (C) tilldelas Joacim Torkelsson, Flygstaben, för insatsen i Afghanistan där han var instruktör vid 441st Air Expeditionary Advisory Squadron där hans kunskap var vital för framgångsrika flyguppdrag under insatsen. Joacim genomförde ett flertal flygpass under krigsliknande förhållanden. I motiveringen nämns även att hans insats visar på professionalismen i svenska flygvapnet och Sverige.

Amerikanska presidenten har genom en presidentorder tilldelat Joacim Torkelson, Flygstaben, The Air Medal (C) för sina insatser i Afghanistan. Detta uppmärksammades under flygvapenmötet då flygvapenchefen överlämnade den. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

The Air Medal instiftades av president Franklin D Roosevelt 1942 och ges till någon som genomfört en meriterande prestation i vad som betecknas som en krigszon.

Amerikanska flygvapnet har tilldelat Johan Elofsson, HKV, The Air Force Commendation Medal (C) för sina insatser i Afghanistan. Detta uppmärksammades under flygvapenmötet då flygvapenchefen överlämnade den. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

The Air Force Commendation Medal (C) (Amerikanska flygvapnets medalj) tilldelas Johan Elofsson, HKV, för insatsen i Afghanistan där han visade på stor professionalism i rollen som senior rådgivare som Director Strategic Plans och Assessments för 438th Air Expeditionary Wing genomförde uppdrag, i signifikanta hotmiljöer, för att träna, rådge och assistera det afghanistanska flygvapnets uppdrag, inklusive en reducering av afghanska flygvapnets flygflotta vilket sparade över två miljarder dollar. Även hans ledarskap, när det kommer till att rådge så att presidentvalet 2019 kunde genomföras på ett säkert sätt, lyftes som en framgång.

Torbjörn Faarasen, främste flygvapenelev vid HSOU 19/20. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Främste flygvapenelev vid HSOU

Främste flygvapenelev vid HSOU 19/20 tilldelas Torbjörn Faarasen, Flygstaben, (under läsåret tillhörde han F 17) för hans goda teoretiska kunskaper och att han var drivande i kursens utveckling.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *