På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nordiska öppna mästerskapet i militär flygfemkamp genomfört i Uppsala

Mats Gyllander

På måndagen i vecka 41 invigdes de öppna nordiska mästerskapen i flygfemkamp till tonerna av hemvärnets musikkår och ett tal av C LSS, Robert Nylén.

C LSS hälsade alla välkomna till Uppsala och belyste idrottens förmåga att bygga gemenskap mellan lagkamrater och i detta fall även mellan olika nationer. Han tog också tillfället i akt att kommentera den för stunden dystra väderleken.

– Och som atleter så är ni mycket medvetna om att vädret inte är avgörande. Kanske snöar det i morgon – och då är det så. Det är bara att gilla läget, konstaterade han under den regniga invigningsdagen.

C LSS, Robert Nylén samtalar med de svenska tävlande

Den militära flygfemkampen består av olika moment som ursprungligen ansågs avspegla nödvändiga kunskaper för militärer verksamma inom flygvapnet. Här ingår luftpistolsskytte, hindersimning, fäktning, bollmoment med basketboll samt hinderbana följt av orientering.

När man tävlar på de högre internationella nivåerna, såsom VM och OS, så ingår även ett flygmoment där man ska navigera rätt och passera ett antal punkter på rätt utsatt tid.
Detta moment finns inte med i det nordiska mästerskapet.

År 1947 genomfördes den första flygfemkampen i Vichy i Frankrike och Försvarsmakten deltog för första gången 1954. Sedan dess har Sverige alltid haft ett lag med i mästerskapen. Det är en viktig tradition att föra vidare enligt ansvarig arrangör Andreas Brink.

  • Flygfemkampen mäter de kvalitéer som krävs för den luftoperativa arenan. Här krävs samarbete, precision, uthållighet och kampvilja. Dessutom är den internationella militära sportorganisationens (Conseil International Du Sport Militaire, CISMS) motto: ”Friendship through sports”. Genom att träna och tävla med andra länder så knyter vi upp kontakter vilket i längden kan bidra till en stabilare omvärld, säger Andreas Brink.

Inför varje möte mellan lagen är det tradition att spexa till det lite. Brassarnas utstyrsel signalerar detta.

Brasiliens herrar tog inledningsvis ett starkt grepp om mästerskapet med seger i både skyttet och bollmomentet. Norge gjorde en mycket stark insats på damsidan och tog hem bollmomentet på tisdagen.

Under onsdagsförmiddagen flyttades tävlingen till Fyrishov för genomförande av hindersimning.
I flygfemkamp räcker det inte med att kunna simma snabbt, utan att man även kan ta sig över och igenom ett hinder längs med sträckan så snabbt som möjligt.

På eftermiddagen genomfördes fäktningstävlingen och då tillbaka på Uppsala garnison.

Fäktning är en av grenarna i flygfemkamp.

Militär flygfemkamp är öppet både för män och kvinnor. Här fäktas Ida Lundkvist.

Det irländska bordet vid hinderbanan är en särskild utmaning.

Lagkamrater peppar för att få bästa resultat.

På torsdagen inträdde den så kallade britt-sommaren och gav de tävlande väldigt bra förutsättningar för tävlingens jobbigaste moment, hinderbana med efterföljande orientering.
Hinderbanan på Uppsala garnison följer den standard som ska vara vid en sådan här tävling. Ett av hindren som oftast lyfts fram i sammanhanget är det irländska bordet. Ett hinder som kräver styrka och gymnastiks kunskap att ta sig över. På herrarnas sida dominerade laget från Ecuador med både första och andra platsen. Brasilianskan Ellen Souza tog hem segern för damerna tätt följd av två norska atleter.

Tävlande med ledare från åtta nationer vid ceremonin efter genomförd tävling.

Sent på torsdags eftermiddagen stod det klart vad som blev årets resultat.

Vinnande lag på herrarnas sida blev lag Brasilien med Fredrico Brito, André Kuroswiski och Joel Belo som tävlande. På andra plats kom lag Ukraina och på tredje plats lag Norge 1.

Manliga lagtävlan frv. Norge 3:a, Brasilien 1:a och Urkraina 3:a.

I den individuella tävlingen så segrade Dmitro Kmetjuk från Ukraina före Fredrico Brito från Brasilien på andra plats och André Kuroswiski även han från Brasilen på tredje plats.

Vinnaren i mitten individuellt, Dmitro Kmetjuk fån Ukraina. Flankerad av #.an tv, Fredrico Brito och 2:an André Kuroswiski båda från Brasilien.

På damernas sida dominerade de båda norska lagen med seger för Norge1 före Norge 2. På tredje plats kom Lag Brasilien.

Lagtävling kvinnor. 3:a Brasilien. 1:a Norge lag 1 och 2:a Norge lag 2.

I damernas individuella tävling segrade norskan Anniken Milhan före sin landsmaninna Inger-Marie Hoberg på andra plats. Resultatet på tredje plats glädjer alla oss svenskar då Ida Lundkvist knep denna plats. Ida tillhör Luftstridsskolan.

Vi gratulerar alla deltagare, tävlande som ledare och funktionärer till en fint genomförd tävling.

NM flygfemkamp individuellt slutresultat 2018

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *