På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tummen upp för säkerheten på Ämari

flygvapenbloggen

Det lyfter svenska stridsflygplan från Ämari flygbas under hela dygnet för att agera motståndare i Flygvapenövningen 2018. Det är omöjligt att inte märka svenskarnas närvaro när mullret lägger sig över campen. Det som inte märks lika tydligt, men är av yttersta vikt för övningen, är de sex flygplatsbrandmännen som går under beteckningen R3 – räddning, röjning och reparation. Utan säkerhet på marken kan inga plan lyfta.

Chef för räddningsstyrkan från F 7 i Såtenäs är förste sergeant David Lundevi. Hela gruppen är väl tränad att utföra sin uppgift, men nu ingår också ett uppdrag att samgruppera med de estniska kollegorna på Ämari flygbas.

David Lundevi är chef för räddningsstyrkan från F 7 i Såtenäs. Foto: Karin Eriksson

– Vi har ansvar för våra plan och vårt område, men vi ska också kunna hjälpa varandra, förklarar David Lundevi. Därför börjar vi med en genomgång om våra rutiner och räddningsinstruktioner för våra estniska kollegor.

Philip Keterlins håller i genomgången och visar de estländska brandmännen vad som ska hanteras vid en krissituation och vilka rutiner som gäller. Han berättar att grundarbetet är detsamma, men det finns vissa specifika detaljer för varje flygplan.

Den svenska räddningsstyrkan instruerar sina estländska kollegor om rutiner och räddningsinstruktioner. Foto: Karin Eriksson

– Det är en bra övning för oss att samarbeta med andra nationer, säger Philip Keterlins. Vi lär oss mycket om estländarna och vice versa.

Den svenska campen består av 12 blå containrar som pryds av en svensk flagga. Något officiellt namn har ännu inte utsetts, men den går under arbetsnamnet ”Camp Gripen”. En sista övning inför det stora spelet var brandövningen. Då ska alla utrymma campen och ta sig till en återsamlingsplats. Det blir sedan både den estländska och svenska räddningsstyrkans uppgift att tillsammans gå in och släcka.

– Vi gör det i samverkan och tillsammans med den estniska styrkan, säger David Lundevi.

När larmet går utryms samtliga baracker och det dröjer inte länge innan brandbilarna är på plats för att gå igenom området. Två estländska brandmän kontrollerar att ingen är kvar och att området är säkert. De kan snart lämna platsen.

Brandövningen på den svenska campen på Ämari flygbas. En estländsk flygplatsbrandman ger tummen upp för den svenska säkerheten. Foto: Karin Eriksson

Det blir tummen upp för svenskarnas förberedelser.

Karin Eriksson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *