Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hög standard även för en tjänstehund

Mats Gyllander

C LSS, överste Robert Nylén inviger hundgården med hjälp från två tjänstehundar.

På torsdagen den 5 april invigdes LSS nya hundgård på Uppsala garnison.

Under en länge period hade man ingen hundverksamhet alls vid LSS. År 2012 startade man upp det på nytt, men då tillhörde hundarna F21. Först 2014 fick Strilbataljonen sina hundar och två år därefter slutade F21 med deras verksamhet på platsen. I samband med detta inleddes arbetet med en ny hundgård då den tidigare ansågs vara i dåligt skick. Den nya hundgården stod klar 2016 men invigdes officiellt den 5 april 2018.

Ett antal gäster deltog vid den högtidliga invigningen.

– Jag ser anläggningen som en viktig knutpunkt för hundtjänsten. Här kan de olika enheterna på LSS samlas och samarbeta. Att sprida erfarenhet och kompetens leder till ökad operativ effekt, säger fänrik Magdalena Berggren, tjänstehundofficer vid LSS.

Anläggningen består av totalt 32 dagstallsplatser och är dimensionerad för att ge plats åt hela organisationens tjänstehundar när organisationen är uppfylld. I varje stall finns en grusad markyta samt en varm koja. Utöver det finns det även innestall samt visitationsrum där hundföraren kan genomföra daglig och särskild tillsyn på dem. Det finns även badkar samt en lydnadsplan i nära anslutning till byggnaden.

– Här finns mycket goda möjligheter för oss att utveckla hundtjänsten på LSS ytterligare, säger Magdalena Berggren.

Tjänstehundar hjälper Försvarsmaktens personal med allt från patrullering till att leta efter minor, explosiva varor, narkotika eller försvunna personer. Försvarsmaktens hundtjänstenhet, FHTE, är en del av Livgardet och finns utanför Märsta, i Kungsängen samt vid hundavelsstationen i Sollefteå. Försvarsmaktens avelsprogram har även i uppgift att förse polisen med lämpliga tjänstehundar.

Varje år föds cirka 35-40 kullar schäfervalpar vid avelsstationen i Sollefteå. Av dessa ska 50 stycken som är lämpade att arbeta som tjänstehundar väljas ut. När de är 8-10 veckor gamla placeras de ut hos fodervärder. Där stannar de tills de är ungefär ett och ett halvt år gamla. Då genomförs ett lämplighetstest för att kontrollera att hunden är mentalt stabil och att de är lämpade för att arbeta som tjänstehund. Varje år testas ungefär 200-250 hundar. Av dem är det cirka 60 stycken som går vidare. Övriga stannar vanligtvis hos sina fodervärdar, köps av annan myndighet eller placeras hos annan privatperson.

– Man är hundförare 24 timmar om dygnet. När arbetsdagen är slut måste du fortfarande ansvara för din hund. Det ställer höga krav på soldaten som måste vara driven och känna ett starkt engagemang, säger Magdalena Berggren.

Chefen för Försvarsmaktens Hundtjänstenhet, kommendörkapten Mats Josell överlämnade en minnessköld till fänrik Magdalena Berggren, tjänstehundofficer vid LSS.

Text: Kristoffer Olofsson, LSS

Bild: Mats Gyllander, LSS

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *