Chefen för Bogaland Forces, BFOR, generallöjtnant Göran Mårtensson briefas på Air Component Command i Uppsala.
COM BFOR är förkortningen på högste chefen för det insatsförband som verkar i det fiktiva konfliktområdet Bogaland inom ramen för övningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE-15.
Generallöjtnant Göran Mårtensson är till vardags insatschef i Försvarsmakten men övar tillsammans med över 1000 andra personer i CJSE-15. Han är högste chef för hela styrkan.
Under lördagen besökte COM BFOR sina stabsdelar i Uppsala. Staberna leder flygstridskrafterna som ingår i mission BFOR.
Huvuduppgiften för den flygtaktiske chefen, COM JFACC, är att under C BFOR bland annat sörja för att upprätthålla en så kallad Non Fligth Zone, NFZ, över landet Bogaland som det fiktiva landet i övningen kallas. Det innebär att inga flygrörelser får ske inom zonen utan tillstånd från BFOR. Flygstridskrafterna är också ständigt beredda att stödja både chefen för markförbanden som chefen för sjöförbanden om de behöver insatser från flyget.
Chefen för Combined Air Operation Center, överstelöjtnant Anders Jönsson hälsar sina chefer välkomna till CAOC
I samband med de genomgångar som delgavs generalen Mårtensson under besöket var han tydlig med att understryka vikten av att behärska luftrummet och med alla medel avstyra kränkningar mot detta.
Övningen är nu lördag inne på sitt andra dygn och personalen fungerar bra i sina befattningar i staberna. I övningsscenariot har de varit på plats i en månad.
Syftet med övningen är att förbereda enskilda deltagare att ingå i en multinationell stab.
Fokus för övningen är att träna stabsarbetsmetoder och processer för chefer och stabsmedlemmar.
CJSE är utvecklad och implementerad i andan av Natos Partnerskap för fred. Scenariot i övningen är helt fiktivt men baserat på en mångårig erfarenhet från medverkan i verkliga insatser avseende konflikter i vår omvärld.
Generalen passade på att få en och annan detaljupplöst genomgång från stabsmedlemmarna
Många av deltagarna är studenter från flera nationers försvarshögskolar.
Förutom Försvarhögskolan i Sverige kan nämnas Finnish National Defence University, Baltic Defence College, Austrian National Defence Academy och Estonian National Defence College. Då flera av dessa skolor tar in elever från många olika länder är representationen av olika nationer hög i övningen. I Uppsala finns det representation från 11 länder.
Det internationella deltagandet gör att förmågan att lösa uppgifter på högkonfliktsnivå tillsammans med andra nationer ökar.
Svensk militär förmåga är efterfrågad för att bidra till stabilitet i internationella konfliktområden. En ökad stabilitet i vår omvärld bidrar till att Sverige och svenska intressen påverkas positivt.
Övningsscenariot pågår fram till och med onsdag nästa vecka innan deltagarna får avbryta och åka hem under kommande torsdag. Det man tar med sig från en sådan här övning kan man i de flesta fall omsätta till respektive verklighet hemmavid i sina respektive länder.