På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Geronimo”

C71TpDiv

Som del av förberdelserna inför Nordic Battlegroup -15 genomför 71. transportflygdivisionen en övningsserie där övning Green Flag ingår. Divisionen genomför denna tillsammans med K3 fallskärmsavdelning och delar ur F7.

Övningen genomförs på Little Rock AFB av Joint Readiness Training Center.

 

Spanar i ryggbubblan

Spanar i ryggbubblan

Övningen syftar till att öva upp förmågan att försörja ett geografiskt område med hjälp av transportflyg. Besättningarna har under en dryg vecka landat in utrustning och personal samt fällt stora mängder materiel. Landningar har bland annat skett på ett litet fält kallat Geronimo.

Övningen har sysselsatt en mindre ledning, en planeringscell, flygunderhåll samt två besättningar och två flygplan på flygbasen Little Rock i USA. I huvudsak har verksamheten genomförts på dagtid men i framtiden hoppas vi på att delta dygnet runt.

Flygning i USA

Flygning i USA

 

Svänger hårt

Svänger hårt

 

Att vår personal håller hög kvalitét är väl känt men det är med extra stolthet som jag fick meddelandet att en av besättningarna utsågs till ”Bästa besättning, alla kategorier” –Top Cat. Utnämnandet baseras på en poängsättning under hela övningen där slutpoängen för besättningen var nära övningens toppnotering genom tiderna.

Top Cat

Top Cat

Nöjd besättning

Nöjd besättning

Att en svensk Herculesbesättning placerar sig så bra relativt en stor mängd amerikanska besättningar på en övning som genomförs drygt 10 ggr per år säger ganska mycket. Vi är få men erfarna. Den bredd det amerikanska flygvapnet visar skall vår division klara stora delar av på ett fåtal besättningar.

Personalen kommer att vara väl förberedda inför nästa års battlegroup samt för med sig ovärderliga erfarenheter till kollegor på hemmaplan. 34th Combat Training Squadron har gjort ett gediget jobb med att vara lärare, mentorer och kollegor vid övningen.

En stolt divisionschef!!!

Övlt Per Carlemalm, C 71tpdiv

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

9 kommentarer

 • "ramjet" 5 oktober 2014 22:57

  HÄRLIGT !! o Grattis!! Man blir liksom....... STOLT!!

 • Nils 5 oktober 2014 23:51

  Landat in, va det ja....
  Va tusan betyder landat in ??
  Är det motsatsen till utelandning (dvs landning utanför godkännt flygfält).

  • C71TpDiv Nils 10 oktober 2014 17:39

   Ledsen för mitt sätt att uttrycka mig. I detta fall betyder det att istället för att fälla utrustning på ett plats att utrustning förs med i flygplanet och lastas av efter genomförd landning.
   Mer korrekt hade varit att säga att utrustning lastas av flygplanen på flygplatsen/landningsbanan.
   Mvh
   Per Carlemalm

 • Hans Gerremo 6 oktober 2014 10:45

  Grattis Wille med besättning! Vilket fantastiskt team ni är och vilken prestation. Respekt! Hälsningar Hasse och "Top Gun"

 • Helen 6 oktober 2014 22:21

  Stolt syster

 • FVC 8 oktober 2014 07:15

  Först och främst är jag glad och tacksam för att vi kunde genomföra övningen, vilken utgör en viktig länk i förbandets förmågeutveckling. Jag uppfattar att utfallet av övningen bekräftar det vi sökte.

  Ännu en gång imponeras jag över vad ni presterar. Ni har har även imponerat på övningsledningen vilket bevisas genom den utmärkelse ni erhållit.

  Hatten av! Grattis!
  Micael Bydén
  FVC

  • C71TpDiv FVC 10 oktober 2014 17:40

   Tack chefen!

 • Stefan Stragnefeldt 12 oktober 2014 19:09

  Grattis och fantastiskt bra jobbat allihop.

  Mvh Strangen

 • Johan Wallström 13 november 2014 18:44

  Stort grattis till fin utmärkelse.
  Johan Wallström
  PrL Luftlandsättningsmateriel FMV

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *