Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svenskt – danskt flygvapensamarbete

Mats Gyllander

 

Foto: Mats Gyllander/LSS

Personal från Luftstridsskolan tillsammans sina danska motsvarigheter

Den 22-23 januari besökte representanter ur Danmarks Air Control Wing (ACW) Luftstridsskolan i Uppsala. Syftet med besöket var att som en del av det nordiska samarbetet diskutera möjliga samarbetsområden.

Air Control Wing är Danmarks motsvarighet till Sveriges 1.strilbataljon plus Strilskolan. ACW är om än personellt mindre än 1.strilbataljonen en egen flottilj. Uppgifterna är dock mycket lika. Även ACW har som huvuduppgift att övervaka eget territorium och flygstridsleda militära flygningar.

Luftstridsskolan har tidigare stöttat ACW vid flera olika tillfällen med utbildning av flygstridsledare och nu senast med personal från 1.strilbataljonen till den danska mobila ledningscentralen (MACC) i Afghanistan.  Erfarenheterna från dessa samarbeten är mycket goda. Utbytena har gett ett gott kvitto på svensk strilpersonals höga utbildningsnivå och möjlighet att verka tillsammans med NATO länder.

Besöket vecka 404 genomfördes under två dagar där den första dagen avhandlade 1.strilbataljon, StrilS och TuStril verksamheter, organisationer, materiel och uppgifter. Samtidigt diskuterades möjliga samarbetsområden inom områdena: insats, övning, utbildning och utveckling. Det finns ett gemensamt intresse att delta tillsammans i övningar med centraler och materiel från båda länderna.

Den andra dagen förevisades de olika StriC simulatorerna som finns i Uppsala. 12. Strilkompaniet genomförde under veckan kompaniövning i den ena simulatorn, samtidigt som det pågick luftbevakningsledarutbildning i den andra simulatorn. Detta gav våra danska gäster en mycket bra bild av kapaciteten och möjligheterna som finns vid Luftstridsskolan. Vidare fick de en förevisning av det flygburna radar och ledningsflygplanet (ASC 890), som flögs upp till Uppsala från Malmen. Besöket avslutades med en förevisning av bataljonens rörliga radar, radio och radiolänk utrustning.

Besöket gav flera idéer om hur det redan goda samarbetet med vårt nordiska grannförband ytterligare kan utvecklas.

Magnus Tillby
Ställföreträdande bataljonchef

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Hans-ove Görtz 11 februari 2014 20:01

    Kul! Tänk att vi började med detta tillsammans med våra norska kollegor 1949 (just det !) - i år bör vi fira 65-års jubileum! Vi lånade en PJ-21 från Norge (placerad på F9) och övade tillsammans på Västkusten!

  • Magnus Tillby 13 februari 2014 23:17

    @ Hans-Ove. Roligt att få följa våra pionjärers fotspår. Det du beskriver låter som det vi nu förtiden kallar Cross Border Training (CBT). Flyget startar från sina respektive hemmabaser för att mötas i något nordiskt lands luftrum. Eftersom Sverige ligger mitt i, så ger det ofta mycket god träning för våra svenska flygstridsledare. Vi upplever även idag ett mycket gott samarbetsklimat med våra nordiska grannländer.

  • Magnus Tillby 13 februari 2014 23:33

    Hans-Ove ! Roligt att få följa i våra pionjärers fotspår. Det du beskriver låter som det vi idag kallar Cross Border Training (CBT) Respektive lands flygplan startar på sina hemmabaser för att möta flyg från andra nordiska länder i något av ländernas luftrum. Eftersom Sverige ligger mitt i, ger det ofta många bra övningstillfällen för våra flygstridsledare. Vi upplever ett mycket gott samarbetsklimat med våra nordiska grannar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *