På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svenskt – danskt flygvapensamarbete

flygvapenbloggen

 

Foto: Mats Gyllander/LSS

Personal från Luftstridsskolan tillsammans sina danska motsvarigheter

Den 22-23 januari besökte representanter ur Danmarks Air Control Wing (ACW) Luftstridsskolan i Uppsala. Syftet med besöket var att som en del av det nordiska samarbetet diskutera möjliga samarbetsområden.

Air Control Wing är Danmarks motsvarighet till Sveriges 1.strilbataljon plus Strilskolan. ACW är om än personellt mindre än 1.strilbataljonen en egen flottilj. Uppgifterna är dock mycket lika. Även ACW har som huvuduppgift att övervaka eget territorium och flygstridsleda militära flygningar.

Luftstridsskolan har tidigare stöttat ACW vid flera olika tillfällen med utbildning av flygstridsledare och nu senast med personal från 1.strilbataljonen till den danska mobila ledningscentralen (MACC) i Afghanistan.  Erfarenheterna från dessa samarbeten är mycket goda. Utbytena har gett ett gott kvitto på svensk strilpersonals höga utbildningsnivå och möjlighet att verka tillsammans med NATO länder.

Besöket vecka 404 genomfördes under två dagar där den första dagen avhandlade 1.strilbataljon, StrilS och TuStril verksamheter, organisationer, materiel och uppgifter. Samtidigt diskuterades möjliga samarbetsområden inom områdena: insats, övning, utbildning och utveckling. Det finns ett gemensamt intresse att delta tillsammans i övningar med centraler och materiel från båda länderna.

Den andra dagen förevisades de olika StriC simulatorerna som finns i Uppsala. 12. Strilkompaniet genomförde under veckan kompaniövning i den ena simulatorn, samtidigt som det pågick luftbevakningsledarutbildning i den andra simulatorn. Detta gav våra danska gäster en mycket bra bild av kapaciteten och möjligheterna som finns vid Luftstridsskolan. Vidare fick de en förevisning av det flygburna radar och ledningsflygplanet (ASC 890), som flögs upp till Uppsala från Malmen. Besöket avslutades med en förevisning av bataljonens rörliga radar, radio och radiolänk utrustning.

Besöket gav flera idéer om hur det redan goda samarbetet med vårt nordiska grannförband ytterligare kan utvecklas.

Magnus Tillby
Ställföreträdande bataljonchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Hans-ove Görtz 11 februari 2014 20:01

    Kul! Tänk att vi började med detta tillsammans med våra norska kollegor 1949 (just det !) - i år bör vi fira 65-års jubileum! Vi lånade en PJ-21 från Norge (placerad på F9) och övade tillsammans på Västkusten!

  • Magnus Tillby 13 februari 2014 23:17

    @ Hans-Ove. Roligt att få följa våra pionjärers fotspår. Det du beskriver låter som det vi nu förtiden kallar Cross Border Training (CBT). Flyget startar från sina respektive hemmabaser för att mötas i något nordiskt lands luftrum. Eftersom Sverige ligger mitt i, så ger det ofta mycket god träning för våra svenska flygstridsledare. Vi upplever även idag ett mycket gott samarbetsklimat med våra nordiska grannländer.

  • Magnus Tillby 13 februari 2014 23:33

    Hans-Ove ! Roligt att få följa i våra pionjärers fotspår. Det du beskriver låter som det vi idag kallar Cross Border Training (CBT) Respektive lands flygplan startar på sina hemmabaser för att möta flyg från andra nordiska länder i något av ländernas luftrum. Eftersom Sverige ligger mitt i, ger det ofta många bra övningstillfällen för våra flygstridsledare. Vi upplever ett mycket gott samarbetsklimat med våra nordiska grannar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *