På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Efterlängtad guldvinge till nya piloter

flygvapenbloggen

Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Flygvapenchefen Micael Bydén gratulerar fänrik Rebecka Haendler

Torsdagen den 23 januari 2014 är sannolikt ett datum som de 22 eleverna vid Flygskolan i Malmslätt kommer att minnas. Dagen då man tog ”vingexamen” och tilldelades facktecknet för pilot, flygförarmärke m/36 eller Försvarsmaktens helikopterförarmärke m/00.

Rebecka är fortfarande ovanlig
Att bli stridspilot är sedan 1989 öppet för både killar och tjejer, men det är fortfarande så att det är övervägande killar som genomför utbildningen.
Fänrik Rebecka Haendler är en av de som bekräftar undantaget och har nyss mottagit Försvarsmaktens helikopterförarmärke.
Rebecka är redan utnämnd officer och fänrik efter att ha genomfört officersprogrammet 09-12. Hon har tidigare utbildats till flygstridsledare i Flygvapnet.
Nu ser hon fram mot att få slutföra sin grundläggande helikopterutbildning vid den tyska arméflygskolan i Bückeburg utanför Hannover under kommande sex månader.

När hon är färdig med hela flygutbildning skall hon inledningsvis flyga Helikopter 15, (Augusta A109) i Ronneby.

GFU 131

GFU 131

Gemensam vingexamen

För tredje året i rad genomfördes gemensam examen för piloter som skall flyga antingen stridsflygplan, transportflygplan eller helikopter. Årets kull är fördelat på 12 helikopter, 8 stridsflyg och 2 transportflyg.

GFU 131 och GHU 131går samtliga officerprogrammet och skall ta officersexamen till sommaren. GHU 133 innehåller två fänrikar och tre 1. sergeanter som är specialistofficerare.

 

GHU 131 och 133

GHU 131 och 133

Jubilarer av äldre årgång

Vid sidan om de nyexaminerade eleverna står en grupp piloter av tidigare årgång.

Huvuddelen av gruppen är de är de så kallade 25-års jubilarerna. Vid varje vingexamen är det tradition att Flygskolan bjuder in den årskursen som tog examen för 25 år sedan.

Sven Brise, Erik Liljeberg Micael Bydén och Ulf Björkman

Åke Liljeberg, Sven Brise, Micael Bydén och Ulf Björkman

I år var det ytterligare tre män av ännu äldre årgång som övervakar ungdomarnas examen. De är Åke Liljeberg, Sven Brise och Ulf Björkman som förövrigt var informationschef för Flygvapnet fram till pension 1984.

Alla tre har det gemensamt att de tog examen från Flygskolan för 70 år sedan. Den årskullen är den största hitintills i Flygvapnets historia. 232 elever antogs och 119 examinerades.

 

Fantastisk lunchmiljö för flygare

Fantastisk lunchmiljö för flygare

Examenslunch i en anrik miljö

Flygvapenmuseet i Malmslätt fick denna dag bli platsen för examenslunchen. Vad kan vara en bättre miljö för unga flygare att inta sin examenslunch än mitt ibland en massa fina gamla flygplan som alla berättar om en fantastisk svensk flyghistoria.

Mats Gyllander
Informationschef Luftstridsskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Anna-Karin Widnersson 30 januari 2014 23:16

    Grattis allihopa till fina, nya och välförtjänta vingar och till en examensdag som ser ut att ha haft guldkant!
    /Anna-Karin

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *