Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nedtrappning i Cebu!?

johanedlund

Cebu, 29 november

Fredag morgon, regnet hänger tungt över Mactan Island där vi bor och flygbasen ligger. Det har regnat kraftigt under natten men verkar som det ska ge sig under dagen och spricka upp. Väderprognoserna är osäkra här, oftast så är det väldigt lokala regnskurar mm som snurrar runt och stökar till det. Den stora skillnaden mot hemma är att här är det ganska skönt att det kommer regn, det dämpar den värsta värmen och rensar upp lite i luften.DSC_1480

Igår så började vi flyga ut Base Camp åt MSB och deras norska kollegor från IHP til Guiuan. Det är ganska mycket prylar som ska ut och det behöver komma i rätt ordning för att dom skall kunna bygga från grunden. Vi räknar med minst 6 fulla laster för att få ut det på plats.

DSC_1412Första lasset bestod till stor del av fordon (Toyota land cruiser, liten lastare och en typ Bobcat) och prylar, så mycket cargot kan fyllas. Andra lasten fyllde vi med clip-lock och annan utrustning, direkt efter start fick vi flygplansfel och behövde vända om till Mactan. C12 och höjdmätare som inte ville vara med riktigt! Flygunderhållspersonalen fixade det ganska fort men mörkret började närma sig och vädret drog ihop sig så den lasten får vi flyga ut idag istället.DSC_1416Dagen för oss innehåller tre turer ut med utrustning och vi skall gå via Tacloban efter ett av stoppen på Guiuan för att hämta lite utrustning och personal för MSB som skall tillbaka till Cebu för att åka hem till Europa igen. MSB som har tagit den första stöten på plats kommer att avveckla sin verksamhet och lämna över till andra aktörer efter att ha slitit hårt under de veckor dom varit här, Lars och Ulrika har jobbat hårt och länge för att få planeringen för MSB att gå ihop.DSC_1484Det börjar märkas över lag att katastrofhjälpen avtar och många organisationer avvecklar sin verksamhet, detsamma gäller det militära stödet som håller på att dras ned i etapper. Till helgen så kommer Sydkorea och Nya Zeeland att åka härifrån, Amerikanarna dras sig oxå tillbaka.
Översten som håller ihop arbetet på Mactan är lite bekymrad över att dom blir själva så det känns bra att vi håller i ett litet tag till i alla fall.

Igår fick vi planen för hur vi skall avveckla förbandet, det kommer att ske i etapper och i samband med att vi skall reparera 848 inför hemfärden. I stora drag så kommer det att bli så att det kommer ned en ”fräsch” besättning som flyger hem flygplanet till Sverige efter att vi lagat propellern. Det är i alla fall det sista ingångsvärdet vi fått men det kan alltid komma att ändra sig då planeringen hemma på TSFE inte är lätt att få ihop med allt det som enheten sysslar med just nu!

Johan Edlund
C FOB CEBU

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *