Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Bodö, Arctic Challenge Exercise 2013-09-18 kl 13.30

Louise Levin

ACE-logga-220px I skrivande stund startar ca 35 stridsflygplan med tänd efterbrännkammare rakt över OPS-byggnaden här i Bodö. Svenska Gripar, norska F-16, finska F-18 och amerikanska F-15 ger sig av till svenskt luftrum för eftermiddagsvågen i Europas största flygövning under 2013, Arctic Challenge Exercise (ACE). Flygförbanden är baserade i Bodö, Luleå, Rovaniemi och Örland. Utöver nämnda flygplanstyper ingår även brittiska Eurofighter samt amerikanska lufttankningsflygplan av typ KC-135 och radar-/ledningsflygplan av typ AWACS. I Bodö har vädret än så länge inte utgjort några begränsningar även om hårda vindar upp mot 20 m/s varit ett orosmoment.

Varje förmiddag övar förbanden från respektive bas med varandra i mindre scenarion.

Under eftermiddagarna deltar alla förband i ett större scenario med upp till 60 stridsflygplan i luftrummet över Västerbotten och Norrbotten. Där övas allt från lufttankning, jaktsvep och luftrumspatrullering till markmålsanfall och spaning. Planeringen för ett sådant företag påbörjas ca 24 timmar före första start. Det är otroligt mycket som måste koordineras inför ett så stort företag och tiden är alltid knapp varför personalen jobbar 12-13 timmar per dygn. Stort fokus läggs också på flygsäkerheten, då riskerna ökar avsevärt med så många flygplan i samma område. Efter genomfört flyguppdrag samlas all deltagande personal och genomför en grundlig utvärdering där man går igenom planering, förberedelser, koordinering och händelseförlopp i luften. Utifrån detta drar all inblandad personal lärdomar och erfarenheter, för framtida övningar och insatser.

/Patrik, 212.stridsflygdivision

F-15_start_jas_bodö

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • FV-sergeanten 19 september 2013 15:50

  Kul! Bra jobbat, fortsätt utvecklingen mot nordeuropas mest kompetenta FLYGvapen.

  Samtidigt runt om i Sverige går flygvapnets två basbataljoner på knäskålarna (ja, skinnet utanpå är för länge sedan bortskrapad) med att lösa IBSS, Högvakt, GMU, stöd till HV m.m. m.m. Tur det, så att soldaterna har någonting att göra på sitt arbete. Något tal om att träna och öva personliga färdigheter, eller att öva motsvarigheterna till "lufttankning, jaktsvep och luftrumspatrullering", d.v.s. huvuduppgifterna inom underhållstjänst, räddningstjänst, säkförbandstjänst är det inte tal om inte. Bortsett från de fasta kompanierna förstås, som givetvis är prioriterade i och med att de löser fredsdriften på flygplatserna.

  Spara ska det visst göras nu ändå, frågan är på vad, eftersom det ändå inte finns någon verksamhet planerad..? Kanske ställa in en dag på skjutbanan.

  Så länge den här obalansen fortsätter, kommer jag att skriva bittra inlägg här på bloggen. Detta har pågått alldeles för länge nu, utan signaler om att förändring är på väg. Om fbb och verksamheten där (undantag FU och fredsdrift) är så lågt prioriterad, varför inte lägga ner skiten då? Var finns företrädarna för fbb? Kanske dags starta en egen blogg?

  Låt mig gissa, bevakningen av de svenska delarna sköts av säkbat eller något av MP-kompanierna, precis som vid tidigare övningar? Underhållet köps givetvis in från civila aktörer, eller är Logbat på plats? Vi kan på annan plats läsa om Northern Coast att Marina basbataljonen numera upprättar FOB för hkpbat verksamhet, så den delen kan väl fbb släppa helt? Kanske lika bra det, fbb och hkpbat övar ändå aldrig tillsammans.

 • Kerry: Nu prövas detta « Under den lugna korkeken 20 september 2013 16:17

  [...] som för första gången övar för fullt tillsammans under Arctic Challenge Exercise (ACE) flagg (1, 2). Det diplomatiska spelet störs inte av känsliga geografisk övningar i vårt närområde. [...]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *