Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapenövningen ur en flygelevs perspektiv

Mats Gyllander

fvo13_FlygS_GTU1-500px

 

Efter en kärv vecka I Hemavan, där vi genomförde överlevnadsutbildning i vinter-/fjällmiljö, begav vi oss i GTU 111 direkt från Flygskolan i Linköping till Vidsel för att delta i FVÖ -13. Vi deltog på röd sida och med oss hade vi åtta SK60.

Att vara med på en sådan här typ av övning var något nytt för oss elever. Några av de nya aspekter vi möttes av var att flyga dygnet runt i skift och taktisk samordning och planering med andra enheter.

fvo13_FlygS_GTU2-500px

Vi flög en rad olika typer av företag. De vanligaste på ATOn för våra SK60 var olika spanings- och attackföretag, antingen i rote eller i grupp, och att simulera HVAA, High Value Air Asset.

Att få vara med på en sådan här typ av övning med vår utbildningsstatus tror jag inte är helt vanligt internationellt. Det har varit väldigt lärorikt ur många perspektiv. Dels har vi fått en del målbildsförevisning men också en inblick i hela karusellen som ligger bakom den enskilda flygningen. Vi flög hem under onsdagen till FlygS med många nya erfarenheter och lärdomar.

AXE, flygelev GTU 111
genom Mats Gyllander/LSS

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Akktu Stakki 28 mars 2013 12:05

    GTU 111, kul att ni verkar ha haft en bra övning! Tack vare erat, och övriga på Röd sidas, professionella uppträdande, har vi på Blå sida fått ett väldigt bra övningsutbyte. Tack för hjälpen med att göra denna övning till vad den blev, och bra jobbat!
    //
    Tobhias Wikström
    C 211 Stridsflygdivision

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *