På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SAE ISAF MEDEVAC på finalen

SAE ISAF UH-60

Insatsen med SAE ISAF MEDEVAC är på väg att angöra finalen. Efter nästan två års insats i norra Afghanistan är nu det operativa slutet och avvecklingen nära. Att genomföra en insats under så lång tid är krävande för alla inblandade samtidigt som det ger stimulans att leverera helikopterunderstöd, det är ju det vi ytterst ska göra. Man måsta i detta sammanhang också väga in de uppgifter som föregick vår nuvarande insatsuppgift, NBG 08, totalt sett en mycket lång period med prioriterade uppgifter med att utveckla förband och genomföra insatser, i mångt och mycket med samma personal och andra resurser. I ljuset av denna långa period blir vårt insatsslut här än mer kontrastfullt. Vi kommer kanske att sakna den stimulerande vardag vi vant oss vid samtidigt är det dags för en tidsperiod med verksamhet på hemmaplan och möjlighet till återhämtning.

Här på plats så upprätthåller vi fortsatt vår beredskap för TACAIRMEDEVAC samtidigt som vi nu också genomför vår avveckling och lämnar över erfarenheter till det nya svenska helikopterförbandet, SAE ISAF UH-60. Upprätthållandet av beredskapen och att genomföra tilldelade medevacuppdrag är fortsatt högst prioriterat. Vi har ambitionen och viljan att göra detta på bästa sätt ända fram tills beredskapen upphör. För att vidmakthålla våra förmågor har vi även under den senaste perioden fortsatt att träna oss själva och hålla oss uppdaterade. Exempel på verksamheter är teoretiska repetitionsutbildningar, personlig färdighetsträning i olika områden, flygträning och information om pågående verksamhet i RC N. Som exempel på personlig färdighetsträning så genomförde vi nyligen träning i link-up procedurer med ett tyskt extraction-team, se kommande inlägg.

Vi har genomfört vårt 82:a uppdrag som bestod i att transportera tre skadade afghanska soldater ur ANSF från det östra området. Allt förlöpte väl och soldaterna kunde överlämnas till nästa sjukvårdsnivå här i Mazar-e Sharif för vidare kvalificerad vård. Om det var det sista uppdraget? Vi får se, sett till läget i området så kan det vara det sista uppdraget, men tyvärr inträffar det händelser som gör att sjukvårdsresurserna måste användas.

Läkare och sjuksköterska övervakar på väg tillbaka till Mazar-e Sharif

Läkare och sjuksköterska övervakar på väg tillbaka till Mazar-e Sharif

Våra kamrater och efterföljare SAE ISAF UH-60 är under etablering, de övertar en del materiel och alla utrymmen som vi disponerar. HOTO-perioden innebär en omfattande verksamhet, inte minst inom materielområdet. Vår planering för avveckling och överlämning påbörjade vi i oktober, jag tror att vi har lyft på de allra flesta stenarna så jag är rätt säker på att allt kommer att fungera bra.

Ankommande container lyfts på plats.

Ankommande container lyfts på plats.

De bägge kvartermästarna har liksom flygunderhållspersonalen och systemstödspersonalen mycket att stå i.

QM SAE UH-60 Janne och QM SAE MEDEVAC Marcus i farten.

QM SAE UH-60 Janne och QM SAE MEDEVAC Marcus i farten.

Vi återkommer med inlägg om pågående verksamhet.

 

Ulf Bohman

CO SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • QM Emeritus 12 mars 2013 19:00

  Snygg bild på Janne och Hinken!

 • J.K Nilsson 12 mars 2013 22:09

  Bra jobbat, välkommen hem.

  J.K Nilsson

 • BÖMEN 13 mars 2013 11:46

  Bara slutspurten kvar nu. Kul att se att ni håller flaggan i topp!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *