Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Därför är vi här

SAE ISAF UH-60

Ett gästinlägg från anestesisjuksköterskan RUNNER ingående i SAE ISAF MEDEVAC

Den 7:e februari 2010 stannade en enhet från PRT MeS, FS 18, till vid en afghansk polisstation. Platsen var känd och svenska enheter hade stannat vid platsen tidigare. Det var kallt, blåsigt och snöblandat regn i luften. Efter samtal med ansvarig polis på plats dröjer sig chefen för enheten ur PRT MeS, hans ställföreträdare och enhetens tolk kvar på platsen innan uppsittning i fordonen. En insurgent öppnar eld mot den svenska enheten på kort avstånd. Stridskontakten resulterar i att kapten Johan Palmlöv, löjtnant Gunnar Andersson och tolken Muhammad Shahab Ayoub dör. Dessutom finns fler skador inom det svenska förbandet.

 Idag genomfördes en minnesceremoni vid det svenska förbandet i Afghanistan till minne och respekt för våra fallna kamrater, deras familjer och anhöriga.

 

Minnesplatsen Camp Marmal, Afghanistan. Foto SAE ISAF MEDEVAC

Det svenska helikopterbidraget i Afghanistan påbörjade sin insats 1:a april 2011. Sjukvårdshelikoptrarna medger att markförbanden kan operera över större områden med en bättre sjukvårdskedja och kortare transporttider från skadeplats in till kvalificerade sjukvårdsresurser.

 

Urlastning av skadad soldat för vidare transport till fältsjukhus. Foto SAE ISAF MEDEVAC

Tendensen under vintern 2012/13 har varit att det åtgått färre sjukvårdstransporter än tidigare. Orsakerna är flera, den kalla årstiden gör motståndaren mindre aktiv, ISAF har påbörjat förberedelser för att lämna Afghanistan och förhoppningsvis har ISAF bidragit till säkerhet och stabilitet i området.

Men trots att det på ytan ter sig lugnt finns hotet alltid närvarande. Sjukvårdsresurserna gör sitt bästa för att med kort förvarning accelerera från ett lugnt beredskapsläge till full insats. Dagens minnesceremoni är en påminnelse om varför Sverige tagit beslut om att sätta in sjukvårdshelikoptrar i insatsområdet och därför är vi här.

 //RUNNER

Genom

Mj Roland Ljungholm
Tjf CO SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *