På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gripen seminarium i Linköping

flygvapenbloggen

Under 2 dagar i förra veckan samlades Gripen piloter från hela världen i Linköping för att diskutera och utbyta erfarenheter kring det dagliga användandet av JAS 39 Gripen. Värd för seminariet var Flygvapnets taktiska utvecklingssektion TU JAS som är baserat på Malmens flygfält. Samtliga svenska Gripendivisioner var representerade tillsammans med piloter från Högkvarteret, Saab, FMV och Flygskolan. Utöver svenskt deltagande fanns det representanter från det ungerska, tjeckiska och sydafrikanska flygvapnet på plats. Bland dagens Gripennationer var det endast Thailand som saknades då de tyvärr inte kunde delta.

Världens Gripen piloter samlade i Linköping för att utbyta erfarenheter.

Seminariedeltagarna fick inledningsvis höra Stig Holmström berätta om hur allt började på Saab i Linköping och hur de första flygningarna med Gripen planerades och genomfördes. Därefter föreläste de utländska gästerna om sina erfarenheter kring Gripen i sina respektive länder och det är bara att konstatera att Gripen uträttar en hel del ute i världen. Tjeckien deltar i NATO beredskap både i hemlandet och i Baltikum samtidigt som ordinarie övningsflygverksamhet pågår, vilket ställer stora krav på både personal och tillgänglighet på flygplanen. Ungern genomför också NATO beredskap dagligen under ledning av CAOC 5 i Italien och genomförde under november månad en historisk flygning med samtliga sina 14 Gripen under samma uppdrag. Sydafrika berättade om sina erfarenheter om flygning i den afrikanska hettan och hur Gripen systemet används i allt från luftförsvar till stöd i jakten på tjuvjägare i de sydafrikanska nationalparkerna. 

Slutligen fick åhörarna ta del av den senaste information kring utvecklingsarbetet med Gripen E samt de svenska divisionernas erfarenheter kring pågående och planerad verksamhet.

Att lyckas samla flygare från näst intill samtliga Gripen nationer och ägna två dagar åt att utbyta operationella erfarenheter är oerhört värdefullt och värdesätts högt. Det är unikt att kunna samla alla användare av Gripen på detta sätt och fortsätta utvecklas tillsammans.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla som deltog och gjorde ett lyckat seminarium.

Mikael Olsson, C TU JAS

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Lennart Berns 10 december 2012 13:58

    Kommer det att finnas en skriftlig (och öppen) sammanfattning av seminariet? Kan bli ett värdefullt flyghistorisk dokument på sikt. SFF arkiv tar gärna emot ett ex ...

  • Joakim 11 december 2012 15:38

    Måste säga att jag blir förvånad över att ni publicerar bild på piloterna.

  • Mikael Olsson 13 december 2012 21:22

    Lennart, det finns ingen skriftlig och öppen sammanställning av seminariet så tyvärr kan jag inte ge SFF en sådan, men du är välkommen om du har några specifika funderingar eller frågor som jag kan svara på.

    Joakim, det är inte alla piloter som har skyddade identiteter. Om det är någon som känner sig utpekad så skall vi givetvis ta bort bilden.

    / Micke

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *