Under 2 dagar i förra veckan samlades Gripen piloter från hela världen i Linköping för att diskutera och utbyta erfarenheter kring det dagliga användandet av JAS 39 Gripen. Värd för seminariet var Flygvapnets taktiska utvecklingssektion TU JAS som är baserat på Malmens flygfält. Samtliga svenska Gripendivisioner var representerade tillsammans med piloter från Högkvarteret, Saab, FMV och Flygskolan. Utöver svenskt deltagande fanns det representanter från det ungerska, tjeckiska och sydafrikanska flygvapnet på plats. Bland dagens Gripennationer var det endast Thailand som saknades då de tyvärr inte kunde delta.
Världens Gripen piloter samlade i Linköping för att utbyta erfarenheter.
Seminariedeltagarna fick inledningsvis höra Stig Holmström berätta om hur allt började på Saab i Linköping och hur de första flygningarna med Gripen planerades och genomfördes. Därefter föreläste de utländska gästerna om sina erfarenheter kring Gripen i sina respektive länder och det är bara att konstatera att Gripen uträttar en hel del ute i världen. Tjeckien deltar i NATO beredskap både i hemlandet och i Baltikum samtidigt som ordinarie övningsflygverksamhet pågår, vilket ställer stora krav på både personal och tillgänglighet på flygplanen. Ungern genomför också NATO beredskap dagligen under ledning av CAOC 5 i Italien och genomförde under november månad en historisk flygning med samtliga sina 14 Gripen under samma uppdrag. Sydafrika berättade om sina erfarenheter om flygning i den afrikanska hettan och hur Gripen systemet används i allt från luftförsvar till stöd i jakten på tjuvjägare i de sydafrikanska nationalparkerna.
Slutligen fick åhörarna ta del av den senaste information kring utvecklingsarbetet med Gripen E samt de svenska divisionernas erfarenheter kring pågående och planerad verksamhet.
Att lyckas samla flygare från näst intill samtliga Gripen nationer och ägna två dagar åt att utbyta operationella erfarenheter är oerhört värdefullt och värdesätts högt. Det är unikt att kunna samla alla användare av Gripen på detta sätt och fortsätta utvecklas tillsammans.
Slutligen vill jag passa på att tacka alla som deltog och gjorde ett lyckat seminarium.
Mikael Olsson, C TU JAS