På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Konferens

flygvapenbloggen

Torsdag den 1 november deltog jag vid en konferens i London. Det var Royal United Services Institute, RUSI, som stod för arrangemanget med den brittiske flygvapenchefen Air Chief Marsal Sir Stephen Dalton som värd och den som stod för inbjudan. Konferensen, Chief of the Air Staff’s Air Power Conference är årligt återkommande. Årets tema löd “Strategic Partnerships for Air Power in the Future”.

RUSI är en välrenommerad organisation vilket visade sig dels i programmet, hög nivå på flera av föreläsarna, och dels i uppslutningen av åhörare. Öppningsanförandet hölls av den brittiske försvarsministern, The Right Honourable Philip Hammond vilket följdes upp av ett anförande av den danske generalen Knud Bartels, ordförande i NATOs militära kommitté. Båda talarna kommenterade förra årets Libyeninsats där framgångarna byggde på snabba och effektiva insatser från många länder, såväl NATO-medlemmar som partners. Båda uppmärksammade och talade om att många länder i Europa står inför minskade försvarbudgetar där man kommer att behöva minska volymer såväl personellt som materiellt. De nämnde också det faktum att USA reducerar sin närvaro i Europa.

Bland åhörarna fanns flera flygvapenchefer bland andra generallöjtnant Bondarev från Ryssland och general Rodzali från Malaysia.

Undertecknad, generalmajor Gregg Sturdevant USMC och Air Vice-Marshal Greg Bagwell RAF, panelledare.

Det stora flertalet av föreläsarna var britter. De internationella talarna, förutom undertecknad, representerade amerikanska och brasilianska flygvapnen samt amerikanska marinkåren.  Brigadgeneral Jon Norman, USAF, pratade kring Air Power och hur USAF ser på den anpassning av styrkenärvaron som sker i Europa påkallat av nya fokusområden. Generalmajor Gregg Sturdevant, US Marine Corps redogjorde för verksamheten i Afghanistan idag och i morgon. General Azevedo, stabschef i brasilianska flygvapnet, talade om partnerskap kopplat till regionen där man verkar. Själv pratade jag under rubriken ”A Partner Air Force Contribution to Future Conflicts”. Presentationen omfattade nedslag om vad de svenska flygstridskrafterna gör (insatserna), med vad vi gör det dvs personal och materiel samt en liten exposé över hur vi ser på läget i närområdet och i Europa.

Det är uppenbart att vi röner uppmärksamhet bland våra internationella samarbetspartners. Sverige och svenska Försvarsmakten nämns i flera sammanhang där insatsen i Afghanistan, Libyeninsatsen och stödet med LV-förbandet under OS utgör tydliga exempel. Det är en positiv bild som målas upp av oss. Generellt sett utgör vi det goda exemplet för många länder. Trots att vi är ”det lilla landet” med begränsade resurser så levererar vi effekt såväl nationellt som internationellt. Jag konstaterar att det imponerar på andra.

Micael Bydén/ FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Alf Ingesson Thoor 7 november 2012 19:57

    Utmärkt att få information hur omvärlden ser på Sverige och våra insatser. Just nu befinner jag mig på en årligt återkommande konferens IMTA, International Military Testing Ass.). Där vi svenskar hela tiden profilerar oss som en kunnig och förtroendeskapande nation. Professor Gerry Larson från FHS höll ett bejublat inledningstal vilket ytterligare befäster vårt lands status.
    Tillsammans, på många fronter, ger vi omvärlden ett budskap att Sverige levererar kvalité.
    Det känns bra och jag förstår att FVI röner uppskattning i det internationella forumet.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *