På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets utvecklingsplan

FVC

Flygvapnet – ”Alltid tillgängligt för insatser där svensk säkerhetspolitik så kräver”

I mitten av juni fastställde jag Flygvapnets utvecklingsplan 2013-2022 (FVUP 2013), vilken personalen vid Flygtaktisk stab (FTS) med flera arbetat med under våren. Förutom en generell översyn, kvalitetshöjning och revidering för samstämmighet med FMUP 13, har det även tydliggjorts vad som är beslutad, respektive rekommenderad utveckling, och vilka frågor av större dignitet som bör vara föremål för utredning. Nytt för årets version är också att de hemliga bilagorna utgått, med ambitionen att de senare ska återfinnas i ett särskilt dokument. Detta har skett i syfte att underlätta spridning av FVUP och därigenom uppmuntra till ökad delaktighet i utvecklingen av dokumentet.

Under hösten 2011 lanserades FVUP 2012 genom ett antal inlägg här på FV Bloggen. Jag har för avsikt att i närtid göra några nedslag med utgångspunkt i FVUP 2013 för att informera, förtydliga och gärna diskutera innehållet i den nya utgåvan.

FVUP 2013 är skickad till alla flottiljer, krigsförband och skolor med flera. För dig som arbetar i Försvarsmakten kan du dessutom hitta den i pdf-format på N:\HKV\INS\INS FTS\FVUP.

Flygvapnets utvecklingsplan uttrycker min vilja och inriktning för Flygvapnet. Jag vill att ni använder FVUP som målbild och en ledstång i ert dagliga arbete och att ni alla reflekterar över ert ansvar i helheten. Använd FVUP som ett underlag för diskussion och dialog. Ta aktiv del i vår utveckling. Den berör oss alla.

Micael Bydén/ FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Tingeltangel 24 augusti 2012 17:57

  Jag yttrade denna fundering redan då Silver visade denna bild på bloggen...var sjutton är Flygbasbataljonen? Jag ser alla våra flygande förband, jag ser STRIL, jag ser armén och marinen, men bortsett från vad som ev. kan vara två flygbasjägare och en hund så syns inget av Flygbasbataljonens verksamhet. Det är jättebra med en ny, fin målbild (i detta fall åsyftas dess grafiska form), men det känns tråkigt att alla vi på marken inte får komma med som en synlig del i denna grafiska målbild. Det enda vi kan göra är att peka på det till synes tomma flygfältet och hävda att vi är där i skogen - väl maskerade...Trist.

  • Micael Bydén Tingeltangel 24 augusti 2012 23:21

   Tingeltangel
   Jag borde ha varit mer uppmärksam på vilken bild jag använde i inlägget. Budskapet angående avsaknad av bla Flygbataljonens verksamhet i bilden har varit känd. Se nuvarande bild som ett försök att komma tillrätta med den bristen.
   Jag vill dock tydliggöra att min ambition inte är att visualisera "allt och alla" i samma bild. Jag tror inte att det är möjligt. Det finns ingen baktanke från min sida att framhålla delar av vår verksamhet före någon annan. Detta är en bild bland många andra att använda för att informera om och diskutera kring vårt Flygvapen.
   För mig är denna bild en utveckling av den bild som för cirka 20 år sedan var målbilden mot FV 2000, ett system av system och som kom att bli en realitet. Nuvarande bild kan ses i ljuset av den utveckling som skett där det är en självklarhet att vi genomför insatser idag, dygnet runt året om, i morgon under förhöjd beredskap, i närområdet eller långt borta. Vi gör det autonomt eller som ett system av system, vi gör det inom ramen för vårt nationella försvar eller tillsammans med andra osv. Det är en bild som jag kommer att använda och föra diskussioner kring. Jag tar självklart emot synpunkter på hur bilden kan förbättras, men det är innehållet i FVUP 2013 som jag i första hand vill ha synpunkter på och diskussioner kring.
   Micael Bydén/ FVI

  • J.K Nilsson Tingeltangel 25 augusti 2012 23:51

   Annars står det ett flygplan med öppen huv och någon på stege på en linje vid patrullen med hund till höger på bilden...

   Och jo det finns en hel del matigt i UP.n men jag är lite osäker på hur jag skall kunna formulera mig här. Får jag sova på saken?

   J.K Nilsson

 • Magnus Redin 30 augusti 2012 21:26

  Var hittar man dokumentet?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *