På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vill Du jobba i Flygvapnet?

flygvapenbloggen

 

Flygvapenbloggen är i grunden inte tänkt som rekryteringskanal, utan ett forum där jag tillsammans med förbandschefer och medarbetare i Flygvapnet på ett öppet, modernt och lättillgängligt sätt kan berätta om händelser i vår verksamhet, lyfta fram för oss viktiga områden och diskutera olika frågor.

Med detta blogginlägg vänder jag mig dock till de ungdomar som hittat hit till Flygvapenbloggen. Jag vänder mig även till alla er som kan berätta för ungdomar ni möter om vår viktiga och intressanta verksamhet. Jag gör det på förkommen anledning då jag har uppfattat att det inte alltid är helt enkelt och logiskt att hitta fram i de kanaler vi använder för att knyta till oss intresserade ungdomar. Detta är beklagligt, men jag lovar att det är en omständighet vi arbetar aktivt med för att komma tillrätta med.

Denna vecka startar Försvarsmakten sin senaste kampanj för att attrahera och rekrytera nya framtida medarbetare. 

Flygvapnet erbjuder många spännande och intressanta jobb inom en mängd yrkesinriktningar.
Ett jobb som ofta kopplas till Flygvapnet är pilotyrket, men det finns ett stort urval av andra intressanta och viktiga yrkesinriktningar. Jag tänker inte här och nu redogöra för samtliga yrkesinriktningar vi erbjuder våra intressegrupper, det skulle bli ett allt för långt blogginlägg. Vad jag däremot vill understryka är att vi har ett ökat behov av att nå dig som har tänkt tanken om ett spännande framtida yrkesval eller som av en händelse är här på bloggen för första gången.

Vad gäller detaljinformation hänvisar jag dig därför till Försvarsmaktens webbsida. Där finns all information om vilka yrkeskategorier vi söker och till vilka orter i Sverige. Alla medarbetare i flygstridskrafterna har en tydlig roll och är, oavsett vad man arbetar med en viktig och nödvändig lagspelare för att lösa våra uppgifter.

Idag anställer Försvarsmakten och Flygvapnet mot yrken på flera nivåer.
Du kan välja att söka anställning som soldat eller gruppbefäl i våra insatsförband.

Vi erbjuder en mängd intressanta yrken inom ramen för det vi kallar specialistofficer.

Vill du söka mot en karriär som officer genomför du en akademisk utbildning jämte din inriktning mot den officersinriktning du valt och antagits till.

Gemensamt för alla inriktningar ovan är att du skall ha fullgjort godkänd grundläggande militär utbildning (GMU) eller värnplikt i det tidigare systemet.

Du skall ansöka nu och fram till senast den 9:e september för att komma med i rätt tidsföljd i de olika utbildningsstegen.

Frågor till oss via Facebook.
Samtliga flygvapenförband kan nås via sidor på Facebook. Där sker dagligen kommunikation mellan våra företrädare på förband och intresserade, inte minst ungdomar.

På Facebook ställer nu många ungdomar frågor bland annat om hur de skall gå vidare med att söka sig till oss. Då vi är mitt uppe i en övergång mellan ett tidigare värnpliktssystem och nuvarande frivillig grundläggande militär utbildning, vill jag förtydliga en sak för dig som är intresserad av att söka till pilot.

Om du har gjort GMU i tidigare omgångar eller värnplikt skall du ändå anmäla ditt intresse till pilotyrket genom att nu söka till GMU omgång 1, 2013. Det kan du göra fram till den 9:e september. Anledningen är att du som bedöms lämplig skall genomföra ett antal tester under hösten 2012 för att kunna bli antagen mot pilotutbildning. Du kommer inte att behöva göra om din GMU, men du kommer sannolikt, beroende på din tidigare grundutbildning att behöva ansluta till den förberedande officersutbildningen som startar i april 2013 vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Du som är intresserad av att söka en annan yrkesinriktning än pilot och har genomfört GMU eller värnplikt skall vänta med ansökan till en särskild ansökningsperiod som sker mellan den 1:a december 2012 till den 15:e januari 2013.

Allt detta och mycket mer där till finns att läsa om på Försvarsmaktens webbsida: http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Ansok/

Välkommen till Flygvapnet! Vi behöver Dig!

 Micael Bydén/Flygvapeninspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

9 kommentarer

  • Lennart Berns 22 augusti 2012 09:04

    Flygdagen "Roll Out" i Västerås i maj hade ca 6000 besökare, Flygfesten i Dala Järna i mitten av augusti 38500 besökare och flygdagen i Eksjö den gånga helgen över 10000 besökare. Många var teknik- och flygintresserade ungdomar, alltså den målgrupp Flygvapnet vill nå. Därför var det något förvånande, för ett uttrycka det försiktigt, att inte Försvarsmaktens rekryterare var på plats på något av dessa ställen. Hur har man råd att avstå från denna möjlighet att intressera ungdomar för t ex tekniker- och pilotyrkena där det råder brist på kvalificerade sökande? Obegripligt! Svensk Flyghistorisk Förening var med sitt utställningstält på alla dessa flygevenemang och erbjöd Försvarsmaktens personalavdelning (omdöpt till det intetsägande Human Resources!) att få ställa en flygklädd pilot i tältet för att berätta om sitt yrke och dela ut informationsmaterial, men fick till svar att det inte fanns några former för detta ... Nu är flygdagssäsongen över för i år, men kan man till gagn för mina gamla försvarsgren hoppas på en förändring till nästa år?

    • Karl F Lennart Berns 2 september 2012 14:19

      Jag var på plats i Dala-Järna och Flygfesten den helgen och Försvarsmakten var representerade med 39 Gripen och de två veteranerna 32 Lansen och 35 Draken. Kändes lite tunt med "bara" dessa flygplan från Försvarsmakten när det finns Hercules, C-17 och en massa helikoptrar också.

      Jag förstår att Lennart Berns inte uppmärksammade Försvarsmaktens representant men det fanns faktiskt en gammal terrängbil 13 och en kvinna som jag tror var från Lottakåren eller liknade på plats.
      Bredvid kvinnan fanns ett plakat där det stod "vill du bli kock?" !!

      Tror verkligen Försvarsmakten att man kan rekrytera nya anställda på detta sätt??
      Knappast...

      Vill tillägga att kvinnan från Lottakåren var väldigt trevlig.

  • Micael Bydén 24 augusti 2012 17:29

    Lennart
    Det finns ingen anledning för mig att försöka bemöta dina synpunkter då jag i mångt och mycket håller med dig om att "vi kan bättre". Jag kan bara beklaga att SFF erbjudande om stöd inte togs emot på ett annat sätt.
    Min personliga uppfattning är att det tidigare har funnits en mer uttalad tydlighet i uppgifter och ansvar kopplat till rekryteringsarbetet och vi, FM, hade andra resurser att ta till. Frågan kring rekrytering röner för närvarande stor uppmärksamhet i vår organisation och det är ett område där vi måste lyckas. Det märks i form av ökad dialog intent i HKV och ut mot förbanden. Nya initiativ är på väg att realiseras och dessa måste anpassas mot nuvarande förutsättningar.
    Min förhoppning och ambition är att Flygvapnet skall synas vid flera evenemang runt om i Sverige nästa år. Jag för inte bara dialog internt i FM utan jag ser stöd bland annat från frivilligrörelsen, kamrat- och intresseföreningar som ett nödvändigt och mycket positivt inslag. Vi få inte glömma bort att vi alla är en del av rekryteringsinstrumentet och det går att åstadkomma resultat även i det lilla.
    Micael Bydén/FVI

  • Hans Landström 25 augusti 2012 18:15

    Micael!
    Tack för att du tagit dig an denna viktiga fråga för FV. Det glädjer mig och gör det betydligt lättare för oss ute i verksamheten att entuiasmera/hjälpa ungdomarna - våra ersättare finna en väg in i FV.
    Jag är stolt över att ha dig som FVI som tar tag i såväl stort som smått personligen!
    Tack Micael!

  • Lars Stadigh 27 augusti 2012 13:15

    Visst är det viktigt med rekryteringen. Klart att Flygvapnet skall synas på olika flygdagar och mässor. Vi kan bättre. En annan sak som vi borde bli bättre på är att behålla våra utbildade GSS are. Tex i dagarna slutar 6 soldater i Strilförsvarskomp på LSS. Varför? Kan det vara den dåliga lönen eller är det brist på bra billigt boende eller något annat. Vi måste kunna vara bättre på att behålla våra soldater som vi utbildat. Annars så blir ju även situationen för plutonchefen också hopplös när hen hela tiden måste utbilda nya soldater och aldrig kan trimma ihop en bra pluton. Detta är viktigt om vi skall ha några anställda i framtiden.

  • FPI F21 31 augusti 2012 13:37

    Den bästa rekryterings-reklamen torde vara nöjd anställd personal?

  • kristoffer. 23 september 2012 10:02

    Jag vill bli pilot i flygvapnet när jag blir stor men jag har litte taskis syn dock har jag inga glasögon. men jag TROR att jag måste skafa senare när jag tar körkort. och det jag undrar är OM jag nu skafar glösögon (trots att jag inte har det nu) tills jag ska anmäla mig till flygutbildingen kommer jag att inte få gå vidare??

  • huckelbeerry 18 september 2015 10:53

    hur mycket får man i lön//12 åring

  • Adam 28 mars 2017 10:05

    Kan man Anmäla sig till Flygvapnet i årskurs åtta?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *