Foto: Marcus Åhlén, Combat Camera
…att det idag den 13 juni är 60 år sedan Flygvapnets Tp 79 (DC-3) försvann över Östersjön. Sista positionsangivelsen registrerades klockan 11:08. Besättningen bestod av åtta man, tre från Flygvapnet och fem från Försvarets Radioanstalt (FRA).
Händelsen kom att kallas Catalinaaffären eftersom ett sjöräddningsflygplan av typen Catalina, som deltog i sökandet efter den försvunna DC-3:an, ett par dagar senare sköts ned av sovjetiskt jaktflyg. Catalinan kunde nödlanda och besättningen räddas av ett västtyskt handelsfartyg. Vad som exakt hade hänt med DC-3:an och dess besättning, som genomförde signalspaning över Östersjön, var under många år höljt i dunkel för de anhöriga och för det svenska folket. Först 1983 när haverikommissions rapport blev offentlig kunde de anhöriga och den svenska allmänheten få ta del av delar av händelseförloppet. Men först efter murens fall kunde uppgifter fås ur ryska arkiv som gör att vi idag vet vad som hände DC-3:an den 13 juni 1952.
Foto: Marcus Åhlén, Combat Camera
Flygplanet sköts ned av sovjetiskt jaktflyg, 55 km öster om Fårö över internationellt vatten. 2003 återfanns flygplansvraket på 125 meters djup och 2004 genomfördes en bärgning. Sammanlagt återfanns fyra kroppar i eller i anslutning till vraket.
Idag finns en permanent utställning med vraket och en beskrivning av händelsen på Flygvapenmuseum i Linköping.
Besättningen bestod av:
Alvar Älmeberg, pilot
Gösta Blad, signalist och navigatör
Herbert Mattson, flygmekaniker
Carl-Einar Jonsson, gruppledare
Ivar Svensson, telegrafist
Erik Carlsson, telegrafist och rysk tolk
Bengt Book, telegrafist
Börje Nilsson, telegrafist.
Idag klockan 11:00 hölls en minnesceremoni i Flygvapnets Minneshall vid Tre Vapen i Stockholm då besättningen hedrades genom bland annat en kransnedläggning.
Micael Bydén
Flygvapeninspektör