På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FVÖ 12 avslutad

flygvapenbloggen


Efter några intensiva dagar med huvudtjänst i fokus, om än i övning, så är nu Flygvapenövningen 2012 avslutad. Mina spontana intryck är i allt väsentligt positiva. Vi har efter ett längre uppehåll (2010) fått möjligheten att ägna oss åt vår egen kärnverksamhet och våra huvuduppgifter, i vår egen nationella miljö. Jag uppfattar att övningen har varit uppskattad från övade och jag uppfattar att vi nått övningsmålen.

Mina spontana och inledande kommentarer ovan måste sättas i sitt rätta sammanhang. Vi har under en längre period haft ett mycket tydligt internationellt fokus. Det har gällt i dagligdags verksamhet, i övning och i skarp verksamhet. Det har med naturlighet inneburit att vi håller en mycket hög kompetensnivå vad gäller internationell insatsverksamhet medan vår förmåga att genomföra insats i den nationella miljön har fått stå tillbaka. Med Flygvapenövningarna tar vi steget mot en ökad jämvikt mellan nationellt och internationellt.

Övningen har varit ledningsprioriterad och jag vågar påstå att vi tagit några rejäla kliv framåt vad gäller ledning och styrning av luftstridskrafterna. Jo då, jag är medveten om att stegen emellanåt varit trevande, inte minst inledningsvis men jag har fått en rad viktiga bekräftelser på områden där vi fungerar väl, såväl som nya insikter och erfarenheter att bygga på för framtiden.

Det som jag kommer att fokusera på framgent är att vi vinnlägger oss om att befästa det vi övat. Vidare kommer vi att lägga en plan med tydliga milstolpar och nödvändiga aktiviteter som skall genomföras inför FVÖ 13. Syftet med det är att ytterligare lyfta vår förmåga att leda och genomföra nationella insatser. Förutom ledningsfunktionen kommer basfunktionen att vara fokusområden för oss.

Personligen har jag prioriterat att delta i verksamheten vid Flygtaktisk stab och där verka i min roll som Flygtaktisk chef. Jag har på nära håll haft förmånen att följa arbetet i ACC och AOC. Det har varit lärande och utmanande för mig. Detta val har inneburit att jag inte haft möjligheten att följa några av förbanden som verkat i övningen. Däremot var C PROD FLYG tillsammans med Ekonomidirektören, Helena Holmstedt, på besök vid Hagshults- och Visbybaserna under tisdagen.

Vi har fått mycket positiv media över landet avseende FVÖ 12. Detta är resultatet av ett aktivt arbete från övningsledningens sida men genomslaget hade inte varit så stort om det inte hade funnits ett genuint intresse kring vår verksamhet. Jag har under veckan arbetat med de bästa av ambassadörer för vår, Luftstridskrafternas, verksamhet. Jag är glad, nöjd och stolt över att få vara en del i detta sammanhang.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla som varit inblandade i FVÖ 12. Övningsledning/spelledning med överste Ingela Mathiasson i spetsen, personal vid FTS (ordinarie såväl som förstärkningspersonal) och samtliga övade förband. Tack!

Micael Bydén
FTCH

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

12 kommentarer

  • Kalle 25 maj 2012 11:16

    Positivt att det gått bra med genomförandet av FVÖ 12.

    Tolkar man Bydén och piloten Rexling (Intervju helagotland.se 24/5) om FVÖ och ser igenom det 'diplomatiska svarsfiltret' om resultatet får man en ganska negativ bild av läget för Flygvapnets förmåga att värna Sverige.

    Rexling beskriver läget i FV som "vi är inte på topp det är vi inte. Vi har tappat väldigt mycket de senaste 20 åren".

    Samspelet mellan alla inblandande enheter är förmodligen högst rostigt. Rexling hintar om att plan stått och tankat när anfallsvågen kom.

    Och hur står det egentligen till med vapensystemen? När övades det med lastade Robot 15F senast? På Viggen kanske...? Eller ens att öva med jaktrobotar? Varken under Lion Effort eller FVÖ 12 har det synts flygplan med annat än en IRIS-T och fälltankar.

    Om man inte över in samspelet (markpersonal/flygare) med att hänga på vapen (blinda) och piloterna får möjlighet att flyga med dessa så har man missat en hel del.

    Men visst det är kanske glädjande att Flygvapnet nu tilldelar hela 4 dagar på ett år till att öva försvar av Sverige även om det sker på låg kunskapsnivå.

    • Bydén Micael Kalle 25 maj 2012 21:42

      Kalle
      Från mitt perspektiv ser jag ingen anledning att måla en mörk och negativ bild av läget för flygstridskrafterna. Jag förstår att du tolkar mig så men det var inte min andemening. Vi har under en längre period, efter medvetena beslut, fokuserat hårt på den internationella dimensionen och våra förmågor och kompetenser inom ramen för den är hög. Det är bekräftat via träning, övningar och skarpa insatser. Dessa förmågor tar vi självklart med oavsett om vi genomför insats i internationell eller nationell miljö.
      Samtidigt som jag skriver det måste jag och vi vara ärliga mot själva och acceptera att vi inte kan hålla "mästarklass" inom de områden som vi inte tränat och övat. Det är mot den bakgrunden som vi lagt övningsmålsättningar och fokusområden för FVÖ 12. Mycket har handlat om att pröva och utveckla stabs-/ledningsrutiner, samspel mellan ACC och AOC, ledning och styrning av förbanden, rapporteringsrutiner mm.
      Vi tar nu ytterligare steg i en rad identifierade aktiviteter mot FVÖ 13 där ledning- tillsammans med basfunktionen kommer att vara tydliga fokusområden. Jag avser att återkomma med information om hur utvecklingsarbetet fortskrider.

      • Grim Bydén Micael 26 maj 2012 22:55

        Inte jag som skrivit första inlägget men jag tackar för att Michael Byden tar sig tid att svara på frågor.

        Egen fråga: när ska markpersonalen vid flygplanen börja övas mer än i att skicka och ta emot flygplan på annan ort? (dvs få egna övningsmoment). När ska verkligen _hela_ kedjan övas och testas?

  • Kjell Johansson 25 maj 2012 21:32

    Mitt inlägg grundar sig i en genuin oro för vår förmåga att värna landet. Själv är jag gammal sosse och som sådan alltid lämnat över frågan om det militära försvaret till dem som alltid sett till att det funnits där och utvecklats som en självklar pusselbit.Det jag nu sett är en närmast otrolig nedrustning/ ett tillbakadragande som gör att jag inte ens kan lita på att gamla militärentusiaster gör sitt.Har ni abdikerat? Inte ens gamla högern verkar tro på ett militärt försvar. Vad gör Säpo? Vem/vilka står bakom det här?
    Inför värnplikten igen och satsa på ett nationellt försvar värt namnet.
    Z

  • jan-olov holm 30 maj 2012 09:41

    Bäste Byden,

    Tack för att vi återupptagit övning för försvaret av Sverige.Trappan är lång har jag förstått men bra att vi tagit det första kliven och planerar kommande steg och steglängd och frekvens på den.

    Vet inte om jag skall ta dig bokstavligen "Med Flygvapenövningarna tar vi steget mot en ökad jämvikt mellan nationellt och internationellt".

    Jag har uppfattat att styrningen till FML via regleringsbrev är
    Prioritering är försvar av väpnat angrepp mot Sverige

    Det skall alltså INTE var jämvikt mellan det internationella och nationella.

    Det skall vara kraftig övervikt för det nationella eller hur ?
    Har du en annan syn och tolkning?

    Mvh Kn Jan-olov Holm

    • J.K Nilsson jan-olov holm 31 maj 2012 21:21

      Jan-Olov, att ha en bra internationell förmåga är också en förutsättning att kunna ta emot hjälp, likväl att kunna basera utanför Sveriges gränser för att direkt kunna försvara Sverige.

      Vi skulle med delar av ett flygbaskompani betjäna flygplan på Satakunta flygflottilj om det skulle vara mer fördelaktigt att verka över Finskt territorium eller att flyga ifrån Bardufoss om det skulle vara för att kunna verka på ett bra sätt för de mittersta delarna av Sverige. Om läget skulle bli så hopplöst kan vi ställa några divisioner i Europa för att omorganisera och fortsätta striden.

      Låser vi oss helt på den nationella synen tappar vi detta. Ur ett egoistiskt perspektiv tjänar vi på att kunna verka internationellt med flygstridskrafter.

      J.K Nilsson

    • Bydén Micael jan-olov holm 2 juni 2012 07:42

      Jan-Olov
      Nej, du skall inte ta mig bokstavligen på orden avseende "jämvikt mellan nationellt och internationellt" i meningen att det skulle vara "lika mycket fokus". Det handlar om balans i träning och övning för att kunna lösa ställda uppgifter. Det innebär, som ett exempel och som jag skriver, att vi behöver lägga mer energi och fokus på lednings- och basfunktionerna och här handlar det i allt väsentligt om det nationella perspektivet.

  • Kalle 3 juni 2012 15:58

    Ökad nationell förmåga till försvar av Sverige med utgångspunkt svenska baser reducerar risken för att genomföra tvivelaktigt effektiva ombaseringar till andra länder. Ska vi lämna landet åt främmande makt att operera fritt?

    Det tjänar förmodligen också grannländernas försvar bäst om vi bygger en förmåga att agera från Sverige. Öva det! Med vänner i ryggen stärks våra vänners förmåga.

    Och vad är det som inte säger att Finland, Norge med flera inte också behöver genomföra reträtt om man har samma sorts försvarsplanering? Hur låter debatten i Finland tro "Jo men visst vi ombaserar till Sverige vid kris.. där har vi tomma plattor för planen eftersom Svenskarna flytt till England...vi måste bara hinna dit innan de röda stängt Sveriges luftrum." ?

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *