På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det våras i Afghanistan

flygvapenbloggen

Foto: ISAF

Kanske inte vädermässigt, här lackar det mot höst. De gångna veckornas drygt 40-gradiga värme har dalat ner mot 30-strecket. Men kanske säkerhetsmässigt och politiskt. I takt med att de afghanska nationella förbanden blir allt mer självständiga förbereder ISAF den planerade urdragningen 2014. Och många flygvapenkamrater har i höst förmånen att få vara med om den resan. Det är bra.

Ett nytt gäng är på plats, i SAE MEDEVAC, i PRT, i nationella stödfunktioner, i RC Norths opstab och annorstädes. Flera av oss har bakgrund från flygvapenförbanden eller flygvapnets ledningsfunktioner i HKV. Vi levererar operativ effekt dygnet runt genom att hålla våra helikoptrar i beredskap för sjukvårdstransporter, genom operativ planering och andra uppgifter. Det känns bra.

Här får vi nykomlingar uppleva och lära på djupet hur en fältgrupperad opstab arbetar, hur förbanden får sina uppgifter, hur större markoperationer planeras och genomförs och hur luftrummet utnyttjas för att de flygande förbanden ska kunna leverera maximalt stöd till verksamheten på marken. Dessutom i en multinationell miljö som ställer stora krav på förståelse för andra synsätt och kulturer.

Foto: ISAF

Det är mycket att ta in, en stor och komplex operation där de afghanska förbanden har ”lead” och ISAF bidrar med mentorskap, specialkompetenser och olika typer av ”enablers”. RC North är dessutom bara en av flera sektorer i en mångt större operation av COIN-karaktär som omfattar flera hundra tusen afghanska och internationella soldater.

Våra erfarenheter tar vi med hem och delger. Därmed blir vi bättre även på hemmaplan. Vi uppmanar därför alla flygvapenkamrater att göra en utlandsmission. Det gör oss alla till bättre yrkesmän.

FV-kontingenten FS 21 / 22

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Jan Burman 1 november 2011 17:58

    Hur stor procent av möjliga/nödvändiga flygningar genomförs med tanke på sand och väderproblemen. Hur många dagar är "röda" dagar, det vill säga dagar utan möjlighet till flygunderstöd?
    Mvh
    JB

  • Anders Silwer 2 november 2011 07:47

    Flygarbröder i Afghanistan

    Bra att ni hör av till oss andra. Ta väl hand om er och kamraterna i Afghanistan.

    Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *