Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fältövning för luftstridskrafterna? -Det borde väl vara luftövning!

FVI Sekreterare

Övlt Hans Hansson under ledningen av fältövningen. Foto: Försvarsmakten.

Under innevarande vecka har ett femtiotal personer från flygstridskrafterna och luftvärnet varit i Uppsala på LSS för att diskutera hur vi ska planera för nationella försvaret. Det har samtliga taktiska staber gjort och traditionsenligt kallas detta fältövning.

Planeringen för nationellt försvar är en del av statsmakternas inriktning från riksdagsbeslutet 2009. Det kändes mycket bra att vi nu över hela FM har kommit igång med att fördjupa nationella försvarsplaneringen.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

 • jan-olov holm 22 september 2011 13:34

  Tack det är verkligen på tiden att vi ägnar tanken,energin och befintlig ekonomi att försvara och luftförsvara Sverige.
  Som svensk skattebetalare,svensk medborgare och hemvärnsbefäl hoppas jag verkligen att fokus skall ligga där fråmåt i vagnen.
  Tittar man båkat bli man rätt beklämd faktiskt.

  Så mycket bra således att vi ändrar på detta nu.

  Hoppas verkligen att vi nu har full koll på stridsvärdet och var gappen finns och att det finns en bristlista som nu aktivt addreras.
  Har vi tex tillräcklig med personal piloter så vi kan bemmana våra 4 divisioner dygnet runt
  Klargöringspersonal och tekniker?Lufttankningsförmåga,CAS förmåga attackvapen attackrobotar,jaktrobotar?Spridd klargöring?

  Jag anser att vi idag INTE har detta med den info jag har.
  Jag anser vidare att vi skall återta en del av de tankar vi hade med bas90 och basbat85.

  Jag säger bara SS26 stone,KH555,SS-N-27,Graney attackubåtar,Su34 ,37 flygarmen o76 luftlandsättningsdivisionen 336 gradesmarininfanteribrigaden osv osv

  Idag har vi ett sitting duck och pearl harbour koncept som riskerar att i ett slag bli utslaget på marken vilket även gäller marin,ledning och större förråd.

  Så kan vi inte ha det längre.
  VV ändra och bygg detta i vår nya operativa planering

  kn jan-olov Holm

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *