På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Intryck från en vecka på resa

flygvapenbloggen

image

Den senaste veckan har jag och Mj Patrik Ölmerud jag haft förmånen att besöka vårt helikopterförband i Afghanistan och det Thailändska flygvapnets Wing Seven. Det gav många intryck och jag vill förmedla några av dem.

Besöket på vårt helikopterförband gav intrycket av ett mycket professionellt förband som levererar enligt plan. Hittills 16 MEDEVAC-uppdrag. Det är också ett förband som levererar på gränsen av materielens prestanda. En helikopter är byggd för en viss prestanda, allt enligt naturlagarna. Gänget på Marmal jobbar hela tiden med att få ut maximalt av helikoptrarna inom förutsättningarna.

Det andra intrycket är från mötet med de tre skadade soldaterna i sjukhuset på Marmal i Masar E Sharif. Jag träffade två eftersom den tredje var under operation. Tre grabbar som just varit med om att en laddning på bedömt 10 kg slagit av bakhjulen på deras Galt, och gett dem en luftfärd på några meter. En av dem hade en fotfraktur och alla var mörbultade, men de var vid gott mod. Härliga grabbar som varit med om en svår stund. Vid dessa möten med skadade får vi en påminnelse av allvaret i uttrycket ”att genomföra väpnad strid”. Min stora respekt för det arbete tjejerna och killarna i PRT MeS gör varje dag.

Det tredje intrycket är från den djupa professionalism vi har på vår personal. Intrycket kom från supportgruppen i Thailand men det är en förstärkning av veckans intryck från Afghanistan. Vi har en mycket bred och djup kompetens på vår personal i Flygvapnet. Vi har också personal som är beredda att använda den kompetensen för att ta ansvar. Det är så vi ska vara: folk som ”står upp”, och med analogin om brandmännen vid World Trade Center är: ”folk som springer in när andra springer ut”.

Efter fem dagar på resa, varav två nätter med tillgång till säng, är Patrik och jag ganska slitna men nöjda och stolta att vi får kalla oss medlemmar av en mycket kompetent organisation, som gör skillnad.

Det är en skön känsla att börja semestern med.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • 10 juli 2011 10:19

    FVI är du nöjd med att lämna över ett helikopterförband till ett insatsområde som inte löser den uppgift som i grunden är beställd dvs. Forward Medevac (hämtning från primär skadeplats på stridsfältet)?

    Hundratals miljoner är investerade i modifiering av helikoptrar, förberedelserna har pågått i ett par års tid men man klarar inte uppgiften..

    Det är ju bara ren tur att jänkarna har förstärkt så att det svenska förbandet kan ta hand om Tactical Medevac (sekundärtransport mellan baser) och till en början endast dagtid.

    Inget ont om den uppgiften eller om personalen men som ansvarig chef skulle jag inte slå mig för bröstet alltför mycket.

    Q

    • FVI 10 juli 2011 23:50

      Anonym

      Avdelningen bra frågor. Efter många år i FM här jag lärt mej att säkerhetspolitik är väldigt enkelt och mycket svårt samtidigt. Att vara tvärsäkrer på en sak före en insats brukar inte vara en framgångsväg. Framförallt inte avseende till vad förband ska användas. När vi byggde upp ett HKPförband till Afghanistan var bilden från alla: dit så fort som möjligt och ha högsta möjliga beredskap för att hämta (svenska) soldater ute i dam och grus direkt efter ett eldöverfall. Nu har det gått en tid och insatsen här ändrat karaktär. USA har kommit in med helikoptrar men utan läkare ombord. Nu vill "alla", befälhavaren inom RC N är en av dem, att vi istället gör TACTICAL MEDEVAC. D v s flyttar patienter efter initialt omhändertagande. Vi gör helt enkelt mest nytta så eftersom vårdnivån kan hållas hög efter det första omhändertagandet. Jag tycker det är bra om den som fått resurserna till förfogande får använda dem efter de behov som finns.

      Anders Silwer

  • 11 juli 2011 19:43

    Tackar för svaret och ursäkta om tonen i min första kommentar lät otrevlig.

    Förbandet löser helt klart en efterfrågad uppgift som de verkar vara rätt utbildade och utrustade för.
    Tursamt nog tar USA hand om det omedelbara omhändertagandet som vi har läst om ett par gånger de senaste dryga året, frågan är bara hur länge de stannar kvar?

    Målsättningen var att vi också skulle klara att hämta soldater på stridsfältet men den förmågan har vi än så länge inte uppnått om jag inte har läst fel mellan raderna här på bloggen.

    När våra kolleger på marken som är våra kunder får komma till tals påpekas ofta behovet av trupptransport men det är nog ingen lämplig uppgift för kvalificerade sjukvårdshelikoptrar, enklare utrustade sjukvårdshelikoptrar torde ganska enkelt ha kunnat växla över till den uppgiften.

    Med HKP10 är vägen redan vald och de löser en efterfrågad uppgift som också är den enda uppgift som för närvarande kan efterfrågas.

    Vilken väg som ska väljas i framtiden kan nog vara värt att diskutera, inte minst med våra kunder,
    små resurser måste optimeras för att kunna nyttjas där de bäst bedöms behövas.

    Q

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *