På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hälsning från Stabschefen HQ RC N

flygvapenbloggen


FV Vänner och Alla Andra Vänner

Här kommer en hälsning från Headquarters Reginal Command North (HQ RC N), Camp Marmal, Mazar-e-Sharif, Afghanistan. I daglig rapportering, i media såväl som inom FM, är det med naturlighet verksamheten inom det svenska PRT:t, inklusive verksamheten vid NSE:t, som står i fokus. Sedan i våras har det också gått att följa vårt helikopterförbands, SAE ISAF MEDEVAC, framfart. Jag lovar att det kändes riktigt, riktigt bra att vara på plats när maj Magnus ”Z” Carlsson och hans team kom på plats.

Man skall inte glömma bort att vi, Sverige, bemannar positioner inom flera delar av ISAF organisationer. Vi har exempelvis svenska representanter i båda ISAF högkvarteren i Kabul, ISAF HQ och IJC (ISAF Joint Command).

För närvarande är vi 16 stycken svenskar som tjänstgör i den tyskledda multinationella staben HQ RC N. Staben omfattar omkring 500 personer och 13 länder är representerade, vilket är en utmaning i sig. Man skulle kunna jämföra det med att jobba vid PROD FLYG eller FTS, med inslag av flera olika yrkeskategorier och representanter från alla delar av vårt avlånga land. Viljorna och synpunkterna är många men hängivenheten, den aldrig sinande ambitionen och lojaliteten är densamma när det verkligen gäller. Skillnaden är att HQ RC N planerar och leder operationer som genomförs av cirka 13000 ISAF-soldater, vilka i sin tur samarbetar med de afghanska säkerhetsstyrkorna omfattande över 20000 soldater.

Flygvapnets bidrag till arbetet i HQ RC N ser ni på fotot. Förutom undertecknad, som tjänstgör som stabschef, ser ni Patrik, CJ3 Aviation Airlift och Linnea, CJ2 Assessment Air. Patrik jobbar normalt på LSS/FBS i Uppsala och Linnea vid FTS.

Att tjänstgöra son stabschef (COS) i den här miljön är utmanande men mycket givande. Det gäller att anpassa sig till nya rutiner och andra sätt att jobba än hemma. Det gäller också att ha en stor portion tålamod när det kommer till multinationellt samarbete. Det gäller inte minst att ha en stor portion ödmjukhet, utan att bli undfallande, mot den mängd uppgifter vi ansvarar för att planera och den verksamhet som dessa omfattar. Jag konstaterar att vårt utbildningssystem och vårt sätt att arbeta nationellt ger en mycket bra grund att stå på även i denna arbetsmiljö.

Det har varit och är en fröjd att följa FV framfart på hemmaplan under våren. Såväl SAE ISAF MEDEVAC som FL 01 är insatta, anskaffningen av HKP16 är slutförhandlad, HKP14 är driftsatt i FM och anskaffning av ett nytt statsflygplan är genomfört på rekordtid. Dessa är några exempel på positiva händelser och utfall. Självklart finns ärenden och områden där utmaningarna är större än på andra håll, men i det större perspektivet har det senaste halvåret inneburit många positiva inslag. Detta är i många fall resultaten av långt och enträget arbete. Job well done! Lovar att komma med mer information i närtid.

”Go forward together with confidence” / Micael, COS RC N

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • FVI 12 juni 2011 11:39

    Micael, Patrick och Linnea

    Trevligt att höra från er på bloggen. Ha de bra och "be careful out there".

    Anders Silwer

  • 14 juni 2011 08:24

    Är det någon skillnad på major och örlogskapten, egentligen??

  • rb71 14 juni 2011 19:42

    Humphrey Bogart i mitten!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *