På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett nationellt perspektiv

flygvapenbloggen

image

I dessa dagar då mycket av vårt fokus ligger på våra internationella insatser över Libyen och i Afghanistan vill jag bredda perspektivet till de nationella insatserna. ÖB sade  i samband med sitt besök på Sigonella ”jag vet vad ni alltid gjort över Östersjön men nu vet alla vad ni kan göra internationellt”.

Vi har en ständig insats nationellt genom vår incidentbrededskap med kontinuerligt övervakning av luftrummet över Sverige och i närområdet. Dessutom ingår insatsberett flyg i incidenberedskapen. Genom åren har vi lärt oss uppgiften och tycker nog att den är ganska enkel. Svårigheten i en enkel uppgift är att göra den lika bra hela tiden och att inte falla in i slentrian.

Jag får hela tiden avrapporterat ett mycket bra arbete inom vår nationella insats, incidentberedskapen.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • jan-olov Holm 11 maj 2011 18:31

    Tack för att du breddar med det nationella dimensionen. Det är mycket efterlängtat och helt nödvändigt med tanke på den pågående och beslutade mycket kraftiga kapacitetsökningen som sker och framförallt kommer att ske i östersjöområdet pga beslutad Rysk militärreform/doktrin, rätt omfattande övn verksamhet och en ändrad profil.
    Trots riksdagens försvarsbeslut 2009,försvarsministerns riksdagsdebatter/regleringsbrev och regeringens betoning av den nationella förmågan i allmänhet och flygvapnet i synnerhet är det förbluffande tyst utåt ifrån FML. Kanske diskussioner internt och planering delvis har en annan inriktning men i press radio tv webb så är det för lite försvar av Sverige helt enkelt.
    Jag skulle vilja se ett helt annat engagemang,fokus och framförallt att hela verksamheten genomsyrades och kalibrerades mot omvärldsutvecklingen våra uppgifter och en uppdaterad operativ planering.
    Har vi verkligt ett operativt nationellt fokus?

    mvh Kapten Jan-olov Holm

  • Henrik 11 maj 2011 20:58

    Klarar vi av att ha en incident-rote i kontinuerlig beredskap nu när vi har 8 Gripen i Libyen?

    Btw, jag hörde att vi endast har förmåga nog att hålla 16 Gripar i luften samtidigt? Stämmer det? Vi har ju trots allt över 100 plan..

  • Reutis 11 maj 2011 22:09

    Till saken hör, att de som gör det verkliga hästjobbet i Försvarsmaktens och Flygvapnets uppdrag att hävda den territoriella integriteten, våra luftbevakningsledare, luftbevakare, incidentjaktledare, incidentflygstridsledare, strilsambandsledare och tekniska systemoperatörer i strilsystemet sällan, för att inte säga aldrig, får den uppskattning de förtjänar.
    Det kan gå timmar, dagar, veckor av rutinmässig, uttråkande och vardagligt passiviserande rutinverksamhet innan något avvikande händer som på bråkdelar av minuter kräver ett totalt fokus, hängivenhet och professionalism för att vårt lands integritet ska förbli intakt.
    Detta intet uthärdar våra striloperatörer tappert, ständigt insatta som de är och väl medvetna om att deras insats förväntas, om än inte uppskattas, när det otänkbara händer.
    Vi ska vara glada att vi har ett kvalificerat strilsystem kvar, de senaste årens turbulenta försök till "rationaliseringsåtgärder" till trots. Utan våra striloperatörer hade den gamla devisen "utan spaning ingen aning" fått en helt annan storpolitisk relevans.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *