Foto: Louise Levin FL 01
Svenska plan patrullerar nu libyskt luftrum för att se till att den av FN beslutade flygförbudszonen följs. Vi stödjer även med lufttankning.
Från fråga, till planering, beslut och insats var tiden kort – vi levererade. Vi bidrar till en lösning på krisen i Libyen med ett välövat förband, omedelbart redo för insats.
Efter intensiva förberedelser i Afghanistan är våra helikoptrar på plats i området sedan i början av april. Som första uppgift transporterade de två skadade soldater från den afghanska armén till det tyska fältsjukhuset i Mazar-e-Sharif. Att det tagit tid att få fram helikoptrar som kan genomföra insatsen är otvivelaktigt, men nu löser vi en viktig uppgift med en mycket kvalificerad resurs.
Gemensamt för dessa båda insatser är att de är exempel på insatsförsvaret. Vi levererar med kvalitet.
Det är också insatser som ger ringar på vattnet i debatten hemma. Jag vet att den svenska flyginsatsen diskuterats vid många köksbord runt om i Sverige. Det är bra om vi svenskar tycker till och har åsikter om Försvarsmakten, våra insatser och det arbete vi alla levererar dagligen.
Ett annat skäl till diskussioner är att vi nu börjar synas som en stor arbetsgivare. Till nästa omgång av den grundläggande
soldatutbildningen har vi just nu närmare 12 000 sökande. Majoriteten
är unga människor som gjort ett val som säkerligen noga har diskuterats hemma vid köksbordet. Ytterligare diskussioner kan vi räkna med kring Försvarsstrukturutredningen som vi tagit emot och granskar.
Om den genomförs, berör den till stor del vår personal inom logistik.
Själv har jag som övad deltagit fem dygn i den omfattande övningen Viking.
Utmaningen var att hantera en omfattande kris- och fredsoperation. Vi kan aldrig öva för mycket, utan raka motsatsen – vi måste öva ännu mer. Det är enda sättet att behålla och utveckla vår unika kompetens – att vara det insatsförsvar som snabbt kan sättas in både här hemma eller i konflikthärdar på andra platser.
Sverker Göranson
Överbefälhavare