På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Yrkesutveckling och befordran i armén – Del 2 Fack & Funktionsområden

Viktor Myrlander

I första delen av yrkesutveckling och befordran i armén beskrev jag vilka områden som utvecklats i den nya arméinstruktionen. Rekommenderar att man läser igenom del 1 för ökad förståelse innan man ger sig i kast med denna. / Arméförvaltare Kenneth Felldén 

Inledning

Som jag beskrev i det första inlägget är ett av de fyra områden där det skett förändringar kategorin ”Fack och funktionsområde”. I denna andra del tänkte jag därför förklara Fack och funktionsområde ytterligare.

Bild: Yrkesutvecklingsmodellen med de fyra kriterienivåerna, de svarta pilarna omfattar innehållet i kriterierna. Denna Arméinstruktion definierar de arméspecifika kriterierna både inom befordran och kompetensdjup samt anger ansvar för de fack och funktionsspecifika kriterierna.

Fack och funktionsområde

En anledning till att vi föreslår att Fack och funktionsområden används är att främst yrkesofficerare men även reservofficerare i armén under sin inledande utbildning (SOU, OP, ROU, AROU eller SOFU) utbildas inom ett utbildningsinriktning vid en av arméns fack och funktionskolor. GSS följer den indelning i fack och funktionsområden som gäller för specialistofficer.

Dessa utbildningar är inte helt jämförbara och en individ utbildad inom logistik har inte utbildning inom artilleri m.m. Individerna är grundutbildade eller har haft en anställning vid ett typförband inom ett truppslag innan utbildningen påbörjas och de anställs efter utbildningen vid ett förband med placering i ett typförband. Vi har då följande parametrar, typförband, fack och funktion (utbildningsinriktning), truppslag och förband (OrgE), alla inom truppslaget pansar utbildas inte vid dess fack och funktionskola (Markstridsskolan), personalen har olika kompetenser. 

Uppdelning

Det finns många fler fack eller funktioner och befattningar inom de flesta områden, en rimlig nivå på uppdelning under den gemensamma arménivån behövde göras. Vi har valt att använda indelning från de utbildningsinriktningar som idag finns inom SOU och OP/VFU inom armén och vid andra utbildningsinriktningar där armén utbildar sin personal. Utbildningsinriktningarna för specialistofficerare är ofta nedbrutna ett steg ytterligare i jämförelse med officerarna, därför kan inte exakt samma användas.

Utöver dessa har några ytterligare områden på samma upplösningsnivå identifierats och lagts till, fler kan behöva läggas till i kommande uppdateringar. En officer som vidareutbildat sig vid HOP 1 och 2 samt blivit befordrat till övlt har givits förmåga att på denna nivå leda förband och staber oberoende av tidigare utbildningsinriktning, vi inför därför Fack och funktionsområdet ”högre stab” för officerare.

Vi anser det lämpligt att yrkesutveckling och befordran fortsätter inom det område individen påbörjade, kriterier för detta behöver då vara samma oavsett vilket förband individen tillhör. Därför utarbetar respektive inspektör och motsvarande dessa kriterier. Om en individ ska omutbildas från t ex vagnchef stridsvagn/stridsfordon till underrättelsetjänst finns det utarbetade kriterier för vilken kunskap och färdighet som eftersträvas. Befordrande chef kan efter omutbildningen värdera individen mot det nya området och ett formellt byte kan ske med fortsatt yrkesutveckling inom det nya området.

Precis som att en individ kan placeras i en befattning trots kravunderskridande på nivå kan en individ placeras i en befattning utan att rätt fack och funktionsområde innehas. Placering i t ex GRO vid en annan pluton påverkas således inte.

Tjänstetecken på uniformen är ytterst till för att visa vilken militär förmåga individen innehar. I samband med införandet av fältuniform 24 (FU24) ses de tjänstetecknen som bärs på uniformen över. Till skillnad från idag ska även truppslagstecken (benämns arbetsområdesbeteckning) bäras samt att det införs fack och funktionstecken (benämns utbildningsbeteckning). Utmärkning på uniformen av tillhörighet i både truppslag och fack och funktionsområde överensstämmer med tillhörighet i det vi anger som fack och funktionsområde.

Tabell: Fack och funktionsområden för specialistofficer i armén

Fack Funktion Fack Funktion
Markstrid Skytte/spaning Teknisk tjänst System-/vapentekniker
Jägare UAV-tekniker
Stridsvagn/stridsfordon Mekaniker mekanik
Markstrid CBRN Mekaniker elektro
Fältarbete  Fältarbete  Markteletekniker
Markstrid  EOD mark  Underrättelse- och säkerhetstjänst Säkerhetsförband
Luftvärn Bekämpning Militärtolk
Sensor Undsäk mark
Artilleri Pjäs Sambands- och ledningssystem Ledning
Sensor Cyber
Logistik Underhållstjänst Luftstrid MSE (UAV personal)
Sjukvård Lastmästare
Legitimerad sjvpers Sjuksköterska

 

Tabell: Fack och funktionsområden för officer i armén.

Fack Funktion Fack Funktion
Krigsvetenskap CBRN Militärteknik Militärteknik Armén
Fältarbete Fältarbete
Försörjning CBRN
Indirekt bekämpning Indirekt bekämpning
Ledningssystem Ledningssystem
Luftvärn Luftvärn
Markstrid Försvarsingenjör
Säkerhetsförband Underrättelse- och säkerhetstjänst Undsäk mark 
Högre stab Legitimerad sjvpers Läkare

 

Intill dess att en individ byter inriktning följs kompetensdjups- och befordringskriterier för det fack och funktionsområde där individen genomförde sin SOU eller OP/VFU. Vid byte av fack och funktionsområde ansvarar förbandschef för att en individuell värdering genomförs för att klargöra eventuellt behov av kompletterande utbildning. Värderingen ska ske relaterat till de befordringskriterier som framgår i denna instruktion, de fack och funktionsområdesvisa kriterierna samt kriterier för kompetensdjup inom aktuellt fack och funktionsområde.

Inträde i fack och funktion Högre stab sker efter HOP2 (12). Utbildningsinriktning Und/säk saknas vid Officersprogrammet och inträde i fack och funktion Underrättelse och säkerhetstjänst Mark för officer sker efter kompletterande utbildning och värdering.

 


Arméns nya instruktion för yrkesutveckling och befordran (FM2022-23220:32)tydliggör att det är förmågor som bör vara styrande för befordran. arméinstruktionen beskrivs samtliga militära personalgrupper och civil personal.

Hantering av erfarenheter och förbättringsförslag inneburit att instruktionen kunnat utvecklas och förtydligas inom främst fyra områden:

1. Fack och funktion
2. Yrkesutveckling med befordran
3. Yrkesutveckling utan befordran
4. Värdering av kunskaper, färdighet och lämplighet.

Ett grundläggande förhållningssätt är att armén alltid i sin roll som arbetsgivare måste säkerställa att den som ges en uppgift efter befordran också har kompetensmässiga förutsättningar att lösa denna.

Yrkesutveckling

Yrkesutveckling sker på två sätt, fördjupning av kompetens och stigande i befattningsnivå där de olika befälskategorierna skiljer sig principiellt.  

Officer utvecklas i huvudsak genom stigande i befattningsnivå.
Anställda soldater, gruppbefäl, specialistofficerare och civila utvecklas i huvudsak genom fördjupning i kompetens.
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *