Systemet med reservofficerare har fungerat under många år där huvudsyftet har varit att försörja krigsorganisationen med officerskompetens i händelse av krig. Då reservofficeren besitter en viktig militär kompetens har Försvarsmakten också möjlighet att anlita reservofficeren för andra tidsbegränsade uppdrag.
Reservofficersförbundets Magnus Konradssons och Jonas Wibergs debattartikel i Svenska Dagbladet har rubriken ”sluta motarbeta reservofficerarna”. De hävdar att Försvarsmakten via Arbetsgivarverket driver ”flera märkliga tvister” i Arbetsdomstolen med det till synes enda syftet att försämra villkoren för reservofficerare. Det som Reservofficersförbundet kallar ”flera märkliga tvister” som Försvarsmakten driver i Arbetsdomstolen, är i själva verket två fall.
Ett fall som rör en anställd vid Polismyndigheten och ett fall som handlar om reservofficerare som tjänstgör utomlands och den ersättning som ska utgå i samband med denna tjänstgöring. Det förstnämnda fallet handlar om en anställd hos polisen som är reservofficer och tvisten rör tolkningen av kollektivavtalet och den ersättning som ska utgår för ett genomfört uppdrag. Det andra fallet handlar om tjänstgöring utomlands och de kostnader som ska utgå i samband med detta. Då den senare tvisten, där FM är inblandad, är föremål för prövning i Arbetsdomstolen väljer FM att inte ytterligare kommentera detaljer i ärendet. Det som är viktigt att påpeka är dock följande:
– Villkoren för reservofficerare har utvecklats över tid. Från början förekom vissa skillnader i villkoren när reservofficeren tjänstgjorde jämfört med Försvarsmaktens övriga personal. Dessa skillnader har över åren tagits bort och idag gäller samma villkor för reservofficerare som för övrig personal, som exempel kan nämnas att statens nya pensionsavtal (PA16) innebär att det betalas in pensionspremier när reservofficeren tjänstgör.
– Behovet av reservofficerare i Försvarsmakten varierar över tid och är självfallet ytterst beroende av omvärldsläget. Återkopplingen som FM får från de individer som tjänstgjort är i huvudsak positiv där man framhåller den nytta man bidrar med till den svenska försvarsförmågan.
Försvarsmakten motarbetar inte reservofficerare, utan vi välkomnar deras kompetens i organisationen!
Klas Eksell
Personaldirektör
Försvarsmakten