Medaljceremoni på Armémuseum för FS26 vid hemkomsten från Afghanistan.
Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera
Det har i olika forum, framför allt på Facebook, ställts frågor och formulerats kritik om varför Försvarsmakten inte mer aktivt och formellt stödjer den kamratverksamhet som går under namnet VRR. Det finns därför anledning att kommentera och förklara skillnaden mellan myndighetsutövning och uppskattning för verksamheten.
Försvarsmakten välkomnar allt samhällsengagemang som bidrar till att stödja och synliggöra veteraner och anhöriga. Inom ramen för de förordningar som styr Försvarsmaktens verksamhet har myndigheten formaliserade samarbeten med två organisationer som är inriktade mot veteraner: Sveriges veteranförbund och Sveriges militära kamratföreningars riksförbund. Försvarsmakten uppmanar alla nya initiativtagare att i första hand kontakta dessa två för samordning.
Föreningen Veteranstöd Rapid Reaction (VRR) har hjälpt många veteraner med deras ekonomiska problem, vilket är otroligt behjärtansvärt och värt att lyfta i olika sammanhang. Det visar på den goda kamratskap som finns inom veterankollektivet, för att inte tala om den styrka, drivkraft och problemlösningsförmåga som kännetecknar en veteran.
VRR:s verksamhetsidé och stadgar ligger dock utanför det ansvar eller möjlighet Försvarsmakten har som myndighet att formaliserat stödja verksamheten. Myndighetens uppdrag är av statsmakterna utformat så att det ska vara veteranverksamhet eller stöd direkt relaterat mot genomförda insatser, alltså inte sådant ekonomiskt stöd som VRR bidrar med.
Det innebär inte att Försvarsmakten inte uppskattar den verksamhet VRR bedriver. Försvarsmakten informerade alla veteran- och anhörigsamordnare om VRR och deras verksamhet redan under våren 2015. Försvarsmaktens högre chefer har också uppmärksammat både arbetet som helhet liksom som de enskilda stödinsatserna. Att däremot mer formaliserat stödja verksamheten låter sig inte göras. Kanske inte heller önskvärt då idell verksamhet oftast får större kraft om den är just idell och inte uppfattas vara en del av myndighetsutövningen och då tappa nödvändig frivillig kraft.
Anders Stach
överste och chef för Försvarsmaktens veteranenhet