Den 18 november 1947 hände det största militära haveriet i svenska Flygvapnets historia, i ett oförklarligt haveri, där 20 personer miste livet och en avled kort efteråt med anledning av sina skador. Tre personer överlevde haveriet utanför den lilla staden Scala på den italienska Amalfikusten, söder om Neapel.
1946 hade den svenske flyggreven Carl Gustaf von Rosen fått anställning av den Etiopiska kejsaren, med uppdraget att bygga upp det etiopiska Flygvapnet. Sverige skrev kontrakt med Etiopien omfattande utbildning och leverans av totalt 47 stycken Saab B 17.
De svenska piloterna och teknikerna som valdes ut för att genomföra uppdraget, fick ta tjänstledigt för utbildningsinsatsen som ansågs som en belöning för väl utfört jobb hemma i Sverige. Leveransflygningarna genomfördes i början av november 1947 och personalen skulle sedan flygas hem i ett inhyrt Bristol Freighter transportflygplan. Flygningen tillbaka till Sverige inleddes den 17 november och gick via Khartoum, Wadi Halfa och Tobruk. Efter en övernattning i Catania på Sicilien fortsatte transportflygplanet mot den planerade mellanlandning i Rom.
Flygplanet avvek från sin planerade flygning över havet mot Rom och i dåligt väder och med täta moln kraschade transportflygplanet in i berget Monte Carro, inte långt ifrån den lilla staden Scala. Kraschen inträffade på cirka 1000 m höjd över havet och räddningsoperationen var mycket svår och komplicerad. Ingen vet varför flygplanet ändrade kurs den ödesdigra eftermiddagen för 70 år sedan.
Den 17 november 2017 invigde Flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson tillsammans med ambassadör Robert Rydberg en utställning om haveriet på svenska ambassaden i Rom.
Dagen efter fortsatte Flygvapenchefen och den svenska delegation till Scala där de tillsammans med italienska vice flygvapenchefen hälsades välkomna av borgmästaren, delar av den regionala ledningen, invånare och anhöriga. På det lilla torget som hade utsmyckats med italienska och svenska flaggor, höll den lokala prästen ett inledande tal innan man i procession gick bort till minneslunden där ett minnesmonument uppförts över haveriet, mittemot ett minnesmonument över Scalas invånare som omkom under andra världskriget.
Försvarsmaktens fältpastor välsignar de två kransarna innan nedläggning.
Minnesceremonin inleddes med att fältprost Sten Elmberg, höll en betraktelse och välsignade ceremonin och de två kransarna. Därefter la den italienska delegationen ner sin krans vid det italienska minnesmonumentet och sedan hedrade Flygvapenchefen och svenska ambassadören den svenska kransen. När den Italienska musikkåren spelade den svenska psalmen ”Bred dina vida vingar” märktes att väldigt många anhöriga var på plats och hur stor saknaden är av deras anhöriga.
Borgmästaren av Scala tackar italienska vice Flygvapenchefen för hans tal.
Scalas borgmästare Luigi Mansi, Flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson och Italiens vice Flygvapenchef generallöjtnant Settimo Caputo höll tal.
Ur Flygvapenchef generalmajor Mats Helgesson tal vid minnesceremonin.
– Vi från svenska Flygvapnet är här av två anledningar. Den första är att visa vår tacksamhet och respekt för de insatser som gjordes av invånarna här i Scala. Vi har visat vår tacksamhet tidigare på olika sätt, men jag vill ännu en gång tacka er för det ni gjorde. Ni räddade liv och utsatte er själva för fara. För det är vi evigt tacksamma.
– Den andra anledningen till att vi är här idag är att visa vår respekt och högaktning för de som förlorade sina liv här för 70 år sedan. De var en del av Flygvapnets elit och det fanns stora förväntningar på dem alla inför framtiden. Vi kommer alltid att minnas dem och de kommer alltid vara en del av det svenska Flygvapnets historia.
– Deras namn finns för all framtid ingraverade i Flygvapnets minneshall på vårt högkvarter i Stockholm. Vi glömmer er inte!
En av de anhöriga till en officer som överlevde tackar en av de människor som hjälpte hennes far efter olyckan.
Flygvapenchefen tackar en av de som hjälpte till vid olyckan.
En minneskrans för att minnas och hedra de inblandade i haveriet i Scala, i Flygvapnets minneshall i Tre Vapen.
Text: Joakim Hiertner, foto: Astrid Amten, Combat Camera, foto: Susann Bergström (FV minneshall)