På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det kom ett brev…

flygvapenbloggen

Häromdagen kom ett brev till mig, adresserat till Flygvapnets personal. Adressaten är Bert Stenfeldt, pensionerad Flygvapenofficer, Generalmajor och den som var den siste chefen för Första Flygeskadern, E1. Idag är Bert engagerad som ordförande för Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) och han är fortfarande en av våra outtröttliga ambassadörer.

Jag väljer att lägga ut Berts brev på FV Bloggen för att så många som möjligt skall kunna ta del av det. Uppskattning skall nå de som är berörda dvs till Er, oss, som är verksamma i Flygvapnet. Jag tycker att det finns anledning att fundera kring Berts kommentarer om hur han ser på dagens FV jämfört med FV under hans tid. Begreppet ”det var bättre förr” ställs på skam och det är bra för oss att få det öppna och uppriktiga perspektivet. När det dessutom kommer från en person som kan Flygvapnet ”by heart” känns det ännu bättre.

Micael Bydén/FVI

——————————————————————————————-

Flygvapnets personal, den 11 februari 2013.

Efter mina 44 aktiva år i Flygvapnet, 1951-1994, har jag med intresse och engagemang följt de svenska flygstridskrafternas verksamhet och utveckling i snart 20 år. Jag är imponerad över vad Flygvapnet åstadkommit och åstadkommer. Den stolthet som Ni alla i Flygvapnet med all rätt säkert känner, den delar jag med Er. Tack alla Flygvapen-anställda.

Den information som Flygvapenbloggen förmedlar avseende Flygvapnets verksamhet liksom kommentarer och synpunkter är av stort värde, särskilt för oss veteraner. En eloge till Anders Silwer och Micael Bydén för Er ambition att informera och Ert mod och Er storhet att ”öppna upp” för diskussion och möjliggöra kommentarer och synpunkter. Det hade inte varit möjligt på ”min tid” i Flygvapnet. Anders och Micael visar genom detta bland annat på ett stort ledarskap. Ett ledarskap som uppenbarligen genomsyrar hela Flygvapnet vilket framgått bland annat under Libyen-, Red Flag- och Afghanistan-operationerna, men självfallet också varje dag i all grundläggande verksamhet här hemma och dessutom i skarpa operationer t.ex. i incidentverksamheten.  Under dessa operationer liksom i övrigt framgår Flygvapnets personals kunskap och förmåga samt initiativ att agera professionellt i icke förutsedda situationer, helt unikt! En fantastisk personal – på flottiljer, skolor och staber – civila och militärer – alla är beroende av att alla i kedjan fungerar. ”Personalen är Flygvapnet”, så har det varit och så är det! Detta framgår påtagligt idag, då de internationella operationerna är så omfattande. Och inte att förglömma vid jämförelse – nation – nation, stora framgångar! Gratulerar!

Tillägg till 172.a divisionen: Jag började 19 år gammal som fältflygare vid ”Q blå” den 1 oktober 1952! Vi flög T 18B, ett av den tidens sämsta stridsflygplan. Men vi var taggade m.b.a nedskjutningen av DC 3 och Catalinan sommaren 1952. Vi ville verka och överleva! Chef för Q Blå var Hans Rhenvall, i dag 95 år gammal still going strong. I mitten av 1970-talet besökte jag Red Flag, Nellis första gången. Därefter har jag följt övningen. Jag är synnerligen imponerad över det svenska deltagandet. Det har jag verkligen fog för att vara och alla i Flygvapnet likaså.

Bert 


 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Alf Ingesson Thoor 15 februari 2013 18:03

    Bert har ju aldrig slutat i Flygvapnet. Tog bara av sig uniformen och har sedan fortsatt som ambassadör och rekryterare till vårt FV. Det finns alltför många pensionerade överstar och generaler som kritiserar FM efter det att de slutat. Kunde de inte säga det när de var aktiva kan de faktiskt hålla tand för tunga nu med. Bert tillhör inte dem utan är en av de som sa vad han tyckte som aktiv, jag har haft honom som chef, och som idag har åsikter men med den skillnaden att han aldrig har tagit avstånd eller slutat tro på främst FV.
    Det finns andra glada flygvapen- pensionärer som gör dagliga positiva insatser, det är bara att läsa alla bloggar med FM och FV innehåll.

  • Andreas Dahlberg 16 februari 2013 12:41

    Tack för de värmande orden. Det har varit och är en spännande resa att få vara med om - från att jag klev in genom dörrarna på QB för 14år sedan, till att nu ha fått förmånen att få delta i RED FLAG.

    Andreas Dahlberg, C172 stridsflygdivision.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *