Under 2011 har Luftstridsskolan tillsammans med representanter ur dels flygvapnets övriga förband, dels FMTS, FM UndSäkC och LedSS genomfört en utredning som syftar till att erbjuda flygvapnet medarbetare möjlighet att bli bättre förberedda inför framtiden.
Utredningen har genomförts under 2011 och utgått från kompetensen bland flygvapnets militära medarbetare idag. Medarbetarnas kompetens har sedan jämförts med flygvapnets framtida kompetensbehov. Resultatet visar att det råder brist på vissa kompetenser och ett överskott på andra.
Utredningen visar också att medarbetarnas kompetens i flera fall kan kompletteras med en kortare utbildning med påföljande praktik för att bättre anpassas till flygvapnets framtida behov.
Utdrag ur utredningens sammanfattning och rekommendationer;
Utredningens sammanfattning och rekommendationer
Utredningen rekommenderar att kompetensväxling skall ske omedelbart, med början senast år 2012 och fortsätta minst t o m 2014.
För att snabbt komma igång bör inledningsvis befintliga utbildningsplatser erbjudas – också för att planerad produktion inte i någon större omfattning skall påverkas. Därefter föreslås att utbildningssystemet anpassas till FM ORG 13 behov av kompetensväxling, t ex tidpunkt, antalet utbildningsplatser, utbildningsort och genomförande. Sker planeringen tidigt bedöms förbandsproduktionen påverkas i mindre omfattning.
Slutligen rekommenderas att kompetensväxlingsverktyget blir en etablerad metod inom ramen för medarbetar- och organisationsutveckling. Om kompetensväxlingen startar senare än vad utredningen rekommenderar, kommer kompetensväxlingen tillsammans med stora nyrekryteringsbehov, t ex p g a större ålderspensionsomgångar, få betydligt större konsekvenser för förbandsproduktionen.
Utredningen rekommenderar att en likvärdig utredning bör ske för Flygvapnets civila medarbetare och dess kompetenser, denna utredning bör starta under hösten 2011. Rekommenderas också att motsvarande utredning görs för all personal i Försvarsmakten.
Utredningen rekommenderar också att förbandschefen personligen tar en mycket aktiv roll i inledningsfasen för att tydligt visa för medarbetaren och organisationen betydelsen av en kompetensväxling, även dess syfte och genomförande.
Utredningen rekommenderar att en särskild mall används för att likrikta genomförandet i hela flygvapnet. Exempel bifogas utredningen,
Utredningen rekommenderar att ett kompetensväxlingskontor bestående av förbandsrepresentanter etableras. Syftet med kontoret är att medverka till att medarbetaren får bästa förutsättningar för föreslagen kompetensväxling. Dessutom blir kontoret ett stabsberedningsorgan för PROD FLYG, FTS och förbandscheferna.
Utredningen rekommenderar att resurser omfördelas från förbandsproduktion och övningsverksamhet till genomförande av kompetensväxlingen. Bedömningen är att en tidig omfördelning ger en mer hållbar utveckling mot FM ORG 13´s behov.
Även omfördelning av RALS III medel bör kunna diskuteras varför utredningen rekommenderar att kontakt tas med arbetstagarorganisationerna för att diskutera detta förslag djupare.
Utredningen rekommenderar att en projektledare snarast tillsätts som får i uppdrag att genomföra utredningens rekommendationer.
Utredningen rekommenderar att förbandschefer får i uppdrag att genomföra kompetensväxlingen enligt utredningens rekommendationer.
Utredningen föreslår att representanter ur projektledningen får i uppdrag att genomföra en rundresa för att redovisa utredningens slutsatser och rekommendationer för respektive förbandsledning. /SLUT
Utredarna kommer i enlighet med utredningens förslag att under första kvartalet av 2012 besöka respektive flottiljs ledningsgrupp för att redovisa utredningen.
Jag kommer att återkomma när vi har genomfört vår rundresa.
Jag vill också passa på att önska alla medarbetare i Flygvapnet En God Jul och Ett Gott Nytt År
Mikael Christoffersson
Chef Luftstridsskolan