På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förbered flygvapnet inför framtiden – Kompetensväxla inom Flygvapnet

flygvapenbloggen

Under 2011 har Luftstridsskolan tillsammans med representanter ur dels flygvapnets övriga förband, dels FMTS, FM UndSäkC och LedSS genomfört en utredning som syftar till att erbjuda flygvapnet medarbetare möjlighet att bli bättre förberedda inför framtiden.

Utredningen har genomförts under 2011 och utgått från kompetensen bland flygvapnets militära medarbetare idag. Medarbetarnas kompetens har sedan jämförts med flygvapnets framtida kompetensbehov. Resultatet visar att det råder brist på vissa kompetenser och ett överskott på andra.

Utredningen visar också att medarbetarnas kompetens i flera fall kan kompletteras med en kortare utbildning med påföljande praktik för att bättre anpassas till flygvapnets framtida behov.

Utdrag ur utredningens sammanfattning och rekommendationer;

Utredningens  sammanfattning och rekommendationer

Utredningen rekommenderar att kompetensväxling skall ske omedelbart, med början senast år 2012 och fortsätta minst t o m 2014.

För att snabbt komma igång bör inledningsvis befintliga utbildningsplatser erbjudas  –  också för att planerad produktion  inte i  någon större omfattning skall påverkas. Därefter föreslås att utbildningssystemet anpassas till FM ORG 13 behov av kompetensväxling, t ex tidpunkt, antalet utbildningsplatser, utbildningsort och genomförande. Sker planeringen tidigt bedöms förbandsproduktionen påverkas i mindre omfattning.

Slutligen rekommenderas att kompetensväxlingsverktyget blir en etablerad metod inom ramen för medarbetar- och organisationsutveckling. Om kompetensväxlingen startar senare än vad utredningen rekommenderar, kommer kompetensväxlingen tillsammans med stora nyrekryteringsbehov, t ex p g a större ålderspensionsomgångar, få betydligt större konsekvenser för förbandsproduktionen.

Utredningen rekommenderar att en likvärdig utredning bör ske för Flygvapnets civila medarbetare och dess kompetenser, denna utredning bör starta under hösten 2011. Rekommenderas också att motsvarande utredning görs för all personal i Försvarsmakten.

 Utredningen rekommenderar också att förbandschefen personligen tar en mycket aktiv roll i inledningsfasen för att tydligt visa för medarbetaren och organisationen betydelsen av en kompetensväxling, även dess syfte och genomförande.

Utredningen rekommenderar att en särskild mall används för att likrikta genomförandet i hela flygvapnet. Exempel bifogas utredningen,

Utredningen rekommenderar att ett kompetensväxlingskontor bestående av förbandsrepresentanter etableras. Syftet med kontoret är att medverka till att medarbetaren får bästa förutsättningar för föreslagen kompetensväxling. Dessutom blir kontoret ett stabsberedningsorgan för PROD FLYG, FTS och förbandscheferna.

Utredningen rekommenderar att resurser omfördelas från förbandsproduktion och övningsverksamhet till genomförande av kompetensväxlingen. Bedömningen är att en tidig omfördelning ger en mer hållbar utveckling mot FM ORG 13´s behov. 

Även omfördelning av RALS III medel bör kunna diskuteras  varför  utredningen rekommenderar att kontakt tas med arbetstagarorganisationerna för att diskutera detta förslag djupare.

Utredningen rekommenderar att en projektledare snarast tillsätts som får i uppdrag att genomföra utredningens rekommendationer.

Utredningen rekommenderar att förbandschefer får i uppdrag att genomföra kompetensväxlingen enligt utredningens rekommendationer.

Utredningen föreslår att representanter ur projektledningen får i uppdrag att genomföra en rundresa för att redovisa utredningens slutsatser och rekommendationer för respektive förbandsledning. /SLUT

 

Utredarna kommer i enlighet med utredningens förslag att under första kvartalet av 2012 besöka respektive flottiljs ledningsgrupp för att redovisa utredningen.

Jag kommer att återkomma när vi har genomfört vår rundresa.

Jag vill också passa på att önska alla medarbetare i Flygvapnet En God Jul och Ett Gott Nytt År

Mikael Christoffersson

Chef Luftstridsskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

24 kommentarer

  • kent löving 22 december 2011 23:24

    Ursäkta, men förutom julhälsningen.
    Vad säger detta egentligen?

    • chefenlss kent löving 23 december 2011 00:28

      Kent, denna utredning konstaterar var flygvapnet i framtiden har sina kompetensbrister och kompetensöverskott. Genom denna kartläggningen kan vi förbereda flygvapnet och dess medarbetare genom att erbjuda utbildning och ev kompetensväxling. Vi agera då som goda arbetsgivare. Utredningen beskriver också förslag på anpassad utbildning för medarbetaren t ex lokal utbildning istället för att kommenderas till en central skola, Hälsn Micke Christoffersson/C LSS

  • Bygdemajoren 22 december 2011 23:40

    @kent

    Att om vi bara får några gubbar till i en central stabsfunktion så kommer allt att lösa sig på lite sikt.

  • FV-sergeanten 22 december 2011 23:54

    Jag ställer samma fråga som Löving. Mer specifikt, var kan jag hitta info om vilka kompetenser det är överskott respektive brist på. Inlägget gav mig mer frågor (onödig oro?) än svar.

    • chefenlss FV-sergeanten 23 december 2011 17:37

      Robert, bra att du frågar. Exempel på bristkompetenser är flygtekniker både HKP och spetsigt, även teknisk tjänst i övrigt, flygstridsledare, uppdragsspecialister, R3 räddning och fälttropp, und, telekrig, bas och strilsamband, försörjning. Kompetenser där det inte råder brist är säk. Viktigt att veta är att dessa brister inte finns vid alla förband, utan finns lokalt vid vissa förband.

      • Magnus chefenlss 24 december 2011 00:07

        Kan man hoppas på att antalet utbildningsplatser på OP och SOU kommer att anpassas också? Vore tråkigt om man fortsatte pumpa in säkförbandsofficerare så att vi om några år har ett överskott igen.

      • FV-sergeanten chefenlss 29 december 2011 12:27

        Angående att det inte råder brist på säkförbandsofficerare: undrar just hur länge det kommer att förhålla sig så. Antar att det gått upp för betydligt fler än mig att det är brist på säkförband i FV. Organisationen är helt anpassad för fredsdrift, internationella övningar och internationella insatser. Det är inte seriöst.

        Med andra ord: det är inte överskott på säkförbandsofficerare - det råder brist på säkförband!

        Om det är brist på R3-personal kanske man borde fundera mer på hur man ska behålla de R3-officerare man nyligen anställt och utbildat. Det råder missnöje och unga specialistofficerare flyr. De har inga R3-soldater att leda och utbilda, de har helt enkelt inget som stimulerar dom på jobbet.

  • Mikael Högfors 23 december 2011 00:06

    Hej,
    bra att utredningen kommer fram till just detta. Jag hoppas på att vi kommer att se en helhetslösning som inte bara riktar sig mot att komma i kostymen "FMORG13". Dessutom finns det anledning att reda ut och etablera alla de faktorer som landar på "första linjens chefer" där viktningen av personalen sker och där förhoppningsvis även startskottet till en personalutveckling kommer att bli verklighet. En intressant aspekt är hur det militära utbildningssystemets "tröghet" ska klara av att följa en kompetensutvecklingssatsning med flera års utbredning.

    Ser fram emot en fördjupad redovisning från utredningen och förhoppningsvis en konkretiserad handlingsplan någon gång inpå det nya året,

    Mikael Högfors
    Kvalitetschef på Helikopterflottiljen

    • chefenlss Mikael Högfors 23 december 2011 20:15

      Mikael, tack lovar att återkomma efter rundresan, MVH Micke CH

  • NW 23 december 2011 00:20

    Jaha, är det här årets julhälsning till personalen i Flygvapnet? Ja, många har väl bävat för en "julhälsning" i likhet med ÖBs sommarhälsning "utlandsobligatoriet" , men den uteblev i år. Men istället fick FV detta???

    Nu får många medarbetare inom FV sitta hemma över jul och fundera över om det är deras tjänst som ska karriärväxlas, eller kanske är just min kompetens en av de som är önskvärda?

    Det var en synnerlig dålig timeing på detta inlägg.

  • DAV 23 december 2011 00:25

    Då kanske det är slut på att f.d flygtekniker (fpl 37) går på trupp och kallar sig säkförbandsofficerare på LSS trots att det råder flygteknikerbrist i hela FV? Detta blir dessutom dubbelfel då det sägs råda övertalighet på säkförbandsofficerare.
    Nej, dags för lite hårt ledarskap, lös de uppgifter som behövs annars finns det en grind att passera ut genom.

  • Martin 23 december 2011 09:58

    Kan du ge exempel på vilka kompetenser som det finns för mycket av resp. för lite av?

    • chefenlss Martin 23 december 2011 17:33

      Martin, bra att du frågar. Exempel på bristkompetenser är flygtekniker både HKP och spetsigt, även teknisk tjänst i övrigt, flygstridsledare, uppdragsspecialister, R3 räddning och fälttropp, und, telekrig, bas och strilsamband, försörjning. Kompetenser där det inte råder brist är säk. Viktigt är att dessa brister inte finns vid alla förband, utan finns lokalt vid vissa förband.

  • The Mighty 23 december 2011 13:06

    God jul själv!
    Jag hoppas dock att FV bloggen inte blir ytterligare en info sida med mkt begränsad bredd likt Försvarets Forum.
    Jag hoppas att denna blogg blir mer diskussion än konstaterande.
    För att "blogga" lite trots allt så hoppas jag verkligen att de som faktiskt har en kompetens (tekniker, flygstridsledare etc.) kallas hem och får jobba enligt sin utbildning istället för att tvinga yngre officerare att flytta och skola om sig.
    Jag tillhör dom som anser att en kompetens eller grad kan man inte ångra utan får ta konsekvenserna av.
    Sen tycker också jag att det är märkligt att alla utredningar/erfarenheter leder till nya centrala funktioner/staber. Finns det ingen som kan ge folk nya uppgifter istället? Annars blir det som FOM -allt in, inget ut!

    • chefenlss The Mighty 23 december 2011 18:47

      Du lyfter fram en viktig synpkt; att kompetens skall användas på rätt sätt. Jag håller med. Det kan innebära att om en medarbetare i Flygvapnet har en kompetens som det råder brist på så bör den användas där den gör mest nytta, vilket i sin tur kan innebära att medarbetaren får byta befattning från t ex en stabsbefattning till en fslbef vid StriC kompaniet. Det sker faktiskt redan idag, men bör fortsättningsvis ske i utökat utsträckning. Hälsn Micke CH

  • Fundersam 23 december 2011 15:48

    Det är ett mycket bra arbete som nu har kommit igång i FV (och förhoppningsvis snart i hela FM).

    Det kommer att göra ont för vissa individer att deras kompetens har passerat bäst före datum. Individerna kanske behövs men med en uppdaterad kompetens. Tiden måste vara över då bara för att man är löjtnant, kapten, major etc. kan klara alla möjliga befattningar utan kompetensutveckling. Man kan inte bara sitta för att ha ett jobb. FV och FM är inget AMS-projekt. Håller helt med DAV avseende fel (brist) kompetens på fel plats. Den här typen av skevheter är förödande i det långa loppet för alla organisationer.

    Med hopp om ett bra fortsatt arbete inom detta område 2012.

    God jul och sitt lugnt är man kompetent och driven finns det alltid en plats!

    /Fundersam

    • chefenlss Fundersam 23 december 2011 20:16

      Fundersam, tack. Återkommer efter rundresan, hälsn Micke CH

  • Alf Ingesson Thoor 23 december 2011 16:09

    Vore intressant att få veta hur man har tänkt sig det här med urvals och lämplighetsprövning. Ska HRC/specialurval (F.d. UTK) kallas in och börja sortera personalen där vederbörande efter fullgjord prövning riktas åt något håll?

    Det har alltid funnits en viss rotation bland personalen rörande kompetensrörlighet men att försöka med "alla ett steg till vänster, Marsch" typ cirkelträning ställer jag mig tveksam till.

    • chefenlss Alf Ingesson Thoor 23 december 2011 19:00

      Alf, jag förstår att du blir bekymrad. Utredningen rekommenderar mycket tydligt att en kompetensväxlingsåtgärd skall ske med samma kvalitetskrav som om det var en nyrekrytering det var tala om.

      Utredningen vill lyfta fram är;
      - var bristområdena finns,
      - förslag på åtgärder och
      - att erbjuda redan i Flygvapnet anställda en kompetensutveckling.

      Personligen tycker jag det är bra om redan anställda medarbetare som inte har helt rätt kompetens för framtidens flygvapen erbjuds en åtgärd som både medarbnetaren och flygvapnet tjänar på. MVH Micke CH

  • Lars Rössle 4 januari 2012 09:14

    Jag har inte läst utredningen, men visst har arbetet syftat till att klämma in den befintliga personalen i den nya organisationen (IO14 och Basorg 13), inget annat. Jag håller fullkomligt med dom som säger att den nya org nätt och jämt klarar en fredsdrift, men det är en annan fråga.

    Att med den förutsättningen komma till slutsatsen att det är bättre att omskola befintlig personal än att grundutbilda – är tämligen självklart.

    Det FV måste fråga sig är VARFÖR är det så svårt att locka folk att söka (och sedan stanna kvar) i de befattningar där vi har brister, och varför är det så lätt att få folk till Säk?

    Kan vi knäcka den nöten så skulle nog mycket vara vunnet.

    • FV-sergeanten Lars Rössle 4 januari 2012 20:53

      @Lars.

      En anledning till att det varit lätt att rekrytera till säk kan ha varit att relativt många värnpliktiga grundutbildades till flygbassäk- och flygbasjägarsoldater av engagerade, unga truppare - tydliga förebilder. Man har där även aktivt uppmuntrat soldater att söka sig vidare. En motsats har varit exempelvis inom Stril, där man haft (visserligen inte många) värnpliktiga men under många år inte på samma sätt uppmuntrade dessa att söka sig vidare inom skrået. SOU-kollegor hävdade bestämt att det var en huvudorsak till rekryteringsproblemen/vakansläget där. På tekniker-sidan har inte heller haft någon stor, naturlig värnpliktsbas att rekrytera ur.

      Med andra ord: Nu när grundutbildningen av säksoldater är minimal i volym, lär tillströmningen av nya säkoff med den logiken minska tvärt.

  • Lars Rössle 5 januari 2012 16:15

    @ Sergeanten
    Jag delar din uppfattning att de värnpliktiga var en enorm källa för rekrytering till alla yrkesfack. Jag tillhör själv de som ”bara” skulle göra lumpen, men som blev kvar. Den tiden är dock förbi, vilket förklarar nedgången inom de flesta fack.

    Ska jag vara ärlig så tror jag att det alltjämt kommer vara lätt att rekrytera till Säk eftersom det facket har en tydlig militär profil, det är action, fysiskt och tuffa utmaningar – exakt de kriterier som flertalet av de ungdomar som kan tänka sig en militär bana söker. Övriga yrken i Fv har tyvärr inte den framtoningen och är därför inte heller lika attraktiva för den här målgruppen.

    Som jag ser det måste Fv fundera över vilken sorts människor man vill attrahera, och sedan anpassa rekryteringsmetoder och arbetsuppgifter därefter.

    Med stor sannolikhet kommer det dock krävas att ett antal heliga kor slaktas… men i den här firman är vi ju vana att hantera utmaningar ;-)

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *