På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Armén – Siktet inställt på nya stridsfordons- och stridsvagnssystem

Viktor Myrlander

Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.

Arméns projektgrupp för kravställning av kommande stridsfordons- och stridsvagnssystem efter 2035 har genomfört sitt tolfte möte. Arbetet börjar nu närma sig slutprodukt, det vill säga, ett systemmålsättningsdokument för stridsfordon respektive ett för stridsvagn. Dokumenten beskriver vilka förmågor och egenskaper framtidens stridsvagnar och stridsfordon ska ha, och innehåller en kravställning för detta. Projektägare är tjänsteförrättande chefen Markstridsskolan övlt Johan Sköld. Gruppen består av sakkunniga officerare från armén, samt experter med materielkompetens från FMV och FOI.

Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.

Projektets tidshorisont sträcker sig 10 år framåt i tiden och löper parallellt med pågående anskaffningar som exempelvis återanskaffning av skänkt materiel till Ukraina eller nästa generations stridsfordon och stridsvagnar som har en horisont bortom 2030. När det finns upprättade systemmålsättningar kommer dessa gå ut på remiss. Första instans som får remissen senare i höst är de krigsförbandschefer som ingår i 1.divisionens krigsråd. När deras synpunkter har omhändertagits är nästa remissutgåva till berörda OrgE för att sedan inarbeta svaren i slutversionen av arbetet. Under remisstiden kommer projektgruppens arbete riktas in på att göra ett sista kontrollarbete mot pågående och befintliga studier och internationella projekt.

– Det är ett viktigt kontrollarbete som vi gör för att få svar på frågorna; är vi på rätt väg? Har vi missat något? Avviker våra krav kraftigt mot andra internationella arbetsgrupper och i så fall varför, säger Johan Sköld. Slutleveransen, som inkluderar vägval, valda avgränsningar och antaganden samt rekommendationer, redovisas för Arméchefen i början av 2025. Efter att Arméchefen har mottagit slutprodukten från projektet blir nästa steg att börja titta på funktionsversioner av de respektive systemen.

Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *