Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.
Arméns projektgrupp för kravställning av kommande stridsfordons- och stridsvagnssystem efter 2035 har genomfört sitt tolfte möte. Arbetet börjar nu närma sig slutprodukt, det vill säga, ett systemmålsättningsdokument för stridsfordon respektive ett för stridsvagn. Dokumenten beskriver vilka förmågor och egenskaper framtidens stridsvagnar och stridsfordon ska ha, och innehåller en kravställning för detta. Projektägare är tjänsteförrättande chefen Markstridsskolan övlt Johan Sköld. Gruppen består av sakkunniga officerare från armén, samt experter med materielkompetens från FMV och FOI.
Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.
Projektets tidshorisont sträcker sig 10 år framåt i tiden och löper parallellt med pågående anskaffningar som exempelvis återanskaffning av skänkt materiel till Ukraina eller nästa generations stridsfordon och stridsvagnar som har en horisont bortom 2030. När det finns upprättade systemmålsättningar kommer dessa gå ut på remiss. Första instans som får remissen senare i höst är de krigsförbandschefer som ingår i 1.divisionens krigsråd. När deras synpunkter har omhändertagits är nästa remissutgåva till berörda OrgE för att sedan inarbeta svaren i slutversionen av arbetet. Under remisstiden kommer projektgruppens arbete riktas in på att göra ett sista kontrollarbete mot pågående och befintliga studier och internationella projekt.
– Det är ett viktigt kontrollarbete som vi gör för att få svar på frågorna; är vi på rätt väg? Har vi missat något? Avviker våra krav kraftigt mot andra internationella arbetsgrupper och i så fall varför, säger Johan Sköld. Slutleveransen, som inkluderar vägval, valda avgränsningar och antaganden samt rekommendationer, redovisas för Arméchefen i början av 2025. Efter att Arméchefen har mottagit slutprodukten från projektet blir nästa steg att börja titta på funktionsversioner av de respektive systemen.
Foto från försvarsmässan Eurosatory 2024 i Paris.