På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bataljonsövning och toast skagen

SkyddC RCA

Hej kära läsare, familj, kollegor och vänner. Nu har vi varit i den Centralafrikanska republiken i två månader. Tiden går fort och mycket har hänt sedan vi sist publicerade på bloggen.

Den senaste tidens största begivenhet var en avslutande bataljonsövning som pågick i tre dagar. Under övningen skulle den centralafrikanska bataljonen framrycka flera kilometer per dag för att slå mot fientliga posteringar vid viktig infrastruktur samt ockuperade byar. Den svenska kontingenten bidrog som övningsledare för de centralafrikanska soldaterna som utgjorde övningens motståndare, b-styrkorna.

De lokala trupperna utsattes för tuffa förhållanden med åtskilliga stridsmoment per dag, ofta med flera simulerade skademoment. Under natten sov soldaterna under bar himmel och på dagen framryckte de genom svår terräng av tätvuxen tropisk skog – ibland under kraftiga regnskurar. Deras uppgifter försvårades ytterligare av b-styrkornas plötsliga eldöverfall vid skogsbryn och vattenövergångar.

Vi och övrig EUTM-personal är nöjda med övningens resultat. De centralafrikanska trupperna presterade väl trots de svåra utmaningar de utsattes för, och visade god progression allt eftersom övningen fortlöpte. Under övningen fick vi se hur våra tidigare utbildningspass i kartläsning, sambandstjänst och rapporteringsmetoder nyttjades i praktiken.

Övningen ägde rum flera kilometer öst om Bangui och gav därför oss svenskar en fantastisk möjlighet att se landskapet utanför huvudstaden, och vardagslivet i de omkringliggande småbyarna.

Utöver detta har vi även utbildat tre plutoner i metoder för att upptäcka, undvika och identifiera fientliga mineringar av olika slag. Teori och förevisningar varvades med praktiska övningar där de centralafrikanska soldaterna fick framrycka på olika stråk där vi hade gömt övningsminor.

I staben arbetas det febrilt med att etablera helikopterresurser till missionen, med främsta syfte att snabbt kunna evakuera skadade eller sjuka och föra dessa till mer kvalificerad sjukvård. Förutom detta ska en ny camp etableras i landets nordvästra region i staden Bouar, där delar av EUTM RCA redan tjänstgör. Det mest utmanande i detta arbete är de frekventa personalbytena, samt en hel del språkförbistringar. RCA 10 kommer dock inte att hinna se varken helikoptrar eller någon ny camp under vår tid här, men kanske nästa gäng.

Övningar och stabsarbete växlas med ett trevligt och socialt liv på campen. I slutet av förra månaden ordnades en international fest där varje kontingent bidrog med spel, mat och dricka från sitt hemland. Italienarna bjöd på pasta, portugiserna på fisk, och ej oväntat, fransmännen på ost och vin. Vår favorit var dock georgiernas kebab. Vi kunde, efter lite fram och tillbaka, få tag i råvaror för att bjuda på Toast Skagen. Resultatet blev lyckat, och våra smakbitar försvann snabbare än vad vår brödrost hann med. På slutet av dagen vann vår kontingentschef i spelet Tombola, en italiensk variant av Bingo vars regler ingen förstod.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *