Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Äntligen på plats

SkyddC RCA

Nu har vi på EUTM RCA 10 varit här nere i Centralafrikanska republiken i lite mer än en månad och har kommit in i rutinerna på ett bra sätt

Vår första vecka spenderades i ett karantänboende där vi åt franska fältportioner, solade och gick promenader på en 230 meter lång sträcka fram till dagen då vi äntligen fick provtas för covid-19.

Alla var friska och vi kunde äntligen släppas ut för att tas emot av RCA 09. De genomförde överlämning med oss tills vi kände oss redo att ta över ansvaret för insatsen.  Därefter återstod bara att vinka av våra vänner innan dom åkte hemåt för en välförtjänt ledighet.

Vår första uppgift har varit att fortsätta utbildningen av Centralafrikanska republikens försvarsmakt. Vi utbildar i bland annat radiokommunikation, underrättelserapportering och mintjänst.

Vi kommer lägga upp bilder från utbildningen och livet på insatsen veckovis framöver.

/ RCA 10

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *