På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RCA 09, OUT!

SkyddC RCA


Foto: EUTM RCA
Så var det nu dags för oss i RCA 09 att packa väskorna, tacka för oss och rotera hem till Sverige efter ett halvår nere i den Centralafrikanska djungeln.

Våra kollegor från RCA 10 är sedan en tid på plats i Bangui och har nu formellt tagit över ansvaret för Sveriges militära insats här nere i Centralafrikanska Republiken.

Det här blir således det sista inlägget från oss ingående i RCA 09 här på bloggen, och vi börjar med att kolla tillbaka på vad som hänt sedan förra uppdateringen.


Foto: RCA 09
Midsommar ska firas vare sig man är hemma i Sverige eller i Afrika. På midsommarafton bjöd vi in representanter från varje nation för att tillsammans med oss svenskar fira denna fantastiska högtid och sen dansa små grodorna runt midsommarstången. Vi blev även gästade av andra svenskar som också tjänstgör här nere i Bangui, inom bland annat Polismyndigheten och Kriminalvården.


Foto: RCA 09
Samtliga fick en varsin blomsterkrans att bära under firandet.


Foto: RCA 09
Utöver den lilla mängd svensk mat vi själva hade lyckats ta med ner efter ha varit hemma på ledighet så som sill, knäckebröd och rökt älg, så hade köket här nere ordnat krämig potatissallad gjord på svenskt recept, kallrökt och gravad lax, rostbiff och ägghalvor. Sen till varmrätt blev det grillat.


Foto: RCA 09
Sen var det då äntligen dags att resa och dansa runt midsommarstången som var gjord av palmblad och övrigt djungelmaterial.
Fantastiskt roligt att se militär personal från 14 andra nationer dansa små grodorna runt stången inne på Camp Moana.


Foto: RCA 09
Förra veckan hade tredje kompaniet sitt första skjutpass. För de flesta av soldaterna så var det första gången de avfyrat ett vapen och de andra väldigt länge sen sist.
Under dom tre dagarna fick vi bistå teamet som är ansvarig för skjututbildning att hålla i bakomstation med att repetera säker vapenhantering och eldhandgrepp innan det var dags att gå fram och skjuta.


Foto: EUTM RCA
Förra veckan avslutade också andra kompaniet sin 10 veckor långa utbildning med en ceremoni ute på Kassai och kompaniet är nu redo att påbörja lösa skarpa uppgifter i den nya uppsatta bataljonen, BIT-7 (Bataillon d’Infanterie Territorial).
När tredje kompaniet är klar med sin utbildning så är planen att det senare i höst ska genomföras en större bataljonsövning för att pröva hela bataljonen i sin helhet.


Foto: EUTM RCA
Igår tilldelades två av oss ett Letter of Appreciation av chefen för EUTM RCA, Brigad General Paulo Neves De Abreu.
Letter of Appreciation tilldelas efter nominering av departementscheferna till personal som
”erkännande av individuellas enastående prestationer under deras tjänstgöring”.


EUTM RCA 09 och 10 utanför Camp Moana
Foto:
EUTM RCA

Vi kommer efter det här halvåret kunna blicka tillbaka med en god magkänsla och stolthet över det arbete vi utfört här nere i Centralafrikanska Republiken, för dess befolkning och deras försvarsmakt. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.
För några av oss har det här varit ens första internationella insats, och för vissa inte.
Men vi kan nog alla skriva under på att den här tiden i Centralafrika både ställt oss inför prövningar, utmaningar och som gett oss många nya lärdomar och upplevelser.

Vi vill passa på att tacka alla dom som vi fått äran att tjänstgöra med här och alla de lokalanställda som tillsammans gjort livet lite enklare här nere och som varje dag möter en med ett glatt leende.

Sen vill vi också lyfta fram våra hjältar hemma i Sverige – våra anhöriga. Utan ert stöd så skulle inget av det här varit möjligt och vi längtar till att få komma hem till er igen!

Slutligen så vill vi önska våra kollegor i RCA 10 ett stort lycka till med deras arbete här nere i Bangui och att de får en bra och säker tid i djungeln!

RCA 09, OUT!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *