På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Long time no see!

SkyddC RCA


Utbildning i eldöverfall där plutonchefen ger order till sin pluton med hjälp av en terrängmodell.
Foto: RCA 09

Hallå där! Här har det inte dykt upp något på ett tag, så nu är det dags för en liten uppdatering från oss här nere i djungeln!

Utbildningen ute på Kassai flyter på bra där det första kompaniet i den nyuppsatta bataljonen, BIT-7 (Bataillon d’Infanterie Territorial) nyligen har avslutat sin 10 veckor långa utbildning. Det andra kompaniet är i slutfasen av deras och tredje kompaniet påbörjade nyss sin utbildning i början av denna vecka.

Det har stundtals varit väldigt mycket för oss att göra då vi under en tid hade två kompanier att utbilda parallellt med varandra. Lite körigt men väldigt kul!

Båda teamen är sedan en tid åter i Bangui efter ha varit hemma på sista leaven innan våra kollegor i RCA 10 om cirka en månad kommer och tar över stafettpinnen.
Just nu ansvarar vi för att utbilda tredje kompaniets soldater i bland annat karta och kompass samt sambandstjänst.


Innan team Viking åkte hem på leave förra svängen så understödde vi de andra teamen när dom utbildade första kompaniets soldater på strid i bebyggelse. Foto: RCA 09


Nu under regnperioden så regnar det mer eller mindre varje dag. Ibland en liten skvätt men ibland drar också skurar in så man tror att domedagen är här. Det är synd att vi inte kan lägga upp filmklipp här på bloggen för att visa hur det kan se ut då det är rätt imponerande hur mycket vatten som kan falla på kort tid. Foto: RCA 09


Finns en hel del trevliga kryp här nere. Till exempel den Afrikanska långstjärtade tusenfotingen. Foto: RCA 09


Det här är Dog, en väldigt snäll hund som brukar styrka runt inne på Kassai och som nyligen fått tillökning med fyra små valpar.
Namnet dog kommer från när vi frågade ett av barnen som också brukar vara runt där EUTM håller till vad hunden heter, varpå han svarade ”Dog”.
Foto: RCA 09


På nationaldagen den 6 Juni befann sig halva kontingenten i karantän efter ha kommit tillbaka efter ledighet, så team Odin fick äran att hissa den Svenska flaggan på paradplanen. Foto: EUTM RCA


För några veckor sedan donerade EUTM RCA skolutrustning och kläder till Organisationen för kvinnor i Centralafrika, (Organisation des femmes Centrafricaines) som sedan ska distribuera det vidare till skolor och andra behövande organisationer i Bangui.
Svenska kontingenten hade under senaste ledigheten då samlat ihop lite leksaker hemma i Sverige som vi donerade till organisationen och de barn som var med vid överlämningen.
Foto: RCA 09


En av oss hade även köpt en bok om Pettson och Findus översatt till Franska som lästes upp för barnen som verkade tycka det var väldigt spännande och som sen donerades till organisationen. Alla gillar Pettson och Findus, och nu finns boken på en skola någonstans i Bangui.
Foto: EUTM RCA


Sen har också EM i fotboll dragit igång hemma i Europa och alla matcher visas på storbild inne på Camp Moana.
Tillsammans med våra Spanska kollegor och del av campens övriga personal satt vi oss bänkade framför storbildsskärmen när Sverige mötte Spanien.
Inför EM så har vi skaffat oss stridshorn av vårtsvinsbetar till hjälmarna för att det ska bli tydligt när svenskarna kommer för att heja fram Sverige!

Som ni alla mest troligt vet så slutade matchen mellan Sverige och Spanien 0-0 efter att ha lyckats hålla bollen utanför mål trots spansk dominans i bollinnehav. Det är en mycket trevlig stämning och vänskaplig rivalitet mellan länderna vid matcherna, och idag laddar vi för vinst mot Slovakien!
Foto: RCA 09


Tidigare i veckan genomfördes utbildning i hur man tar ut koordinater på karta genom att använda MGRS (Military GRid System). Det är ett gemensamt koordinatsystem som används inom NATO för att kunna ta ut koordinater runt om i världen.
Foto: RCA 09

Det som händer härnäst är att vi kommer fortsätta utbilda tredje kompaniet samt påbörja förberedelser för att kunna genomföra en smidig överlämning till RCA 10 när dom anländer och tar över.
Vi har även ett midsommarfirande och medaljering runt hörnet.

Tills nästa gång (om inte allt för länge), au revoir!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *