På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbildningen av nya bataljonen i full gång

SkyddC RCA


Under de senaste fem veckorna har vi i den svenska kontingenten tillsammans med våra EUTM-kollegor bedrivit utbildning av det första kompaniet i den nya uppsatta bataljonen, BIT7 (Bataillon d’Infanterie Territorial) som totalt kommer innehålla tre skyttekompanier.
Nästa vecka kommer det andra kompaniet att påbörja sin utbildning och vi kommer då att utbilda två kompanier parallellt.


Inför varje nytt utbildningsmoment genomför vi ur EUTM en målbildsförevisning för hela kompaniet om hur det ser ut när en grupp får i uppdrag att t.ex. stridsspana eller ge understöd åt en annan grupp.


Utbildningsplanen är i grunden tagit från det franska utbildningsreglementet. Därav har stor vikt lagts på att vi svenskar ska skaffa oss förståelse på hur man strider på fransk vis, så vi alla utbildar på samma metod.
Det har stundtals varit utmanande då man själv är van att göra saker på ett annat sätt.


Vi har stöttat de övriga teamen under stridsutbildningen, men själva ansvarat för övrig utbildning så som karta och kompass med orientering, sambandsutbildning och utbildning i hur man skyddar sig mot och hittar minor av olika slag.

Det är riktigt roligt att själva hålla i utbildningen och skönt att kunna styra hur upplägg ska se ut. Strävan är alltid att få in så mycket praktisk övning som möjligt i varje utbildningspass.


Lektion i sambandstjänst, som tolkas till både franska och det lokala språket sango.


Lektion i hur man använder karta och kompass. Till hjälp används en terrängmodell över utbildningsområdet.


Soldaterna fick under veckan gå en slinga för att försöka upptäcka olika typer av minor som vi grävt ner och maskerat. En annan sak som soldaterna med stor sannorlikhet kommer stöta på är oexploderad ammunition (OXA). Det kan vara t.ex. vara granater som av någon anledning inte detonerat och som då kan vara extremt känsliga och farliga. De fick då lära sig vilka åtgärder man bör vidta vid eventuellt fynd.

Nu har även regnperioden sakteligen börjat och det är både fascinerande och utmanande när det kommer störtskurar nästan varje dag framöver.

 

Tills nästa gång!

/RCA09

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *