På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Avslutningsceremoni och utbildningsstart

SkyddC RCA


Soldaterna uppställda på paradplan redo för avslutningsceremoni. Foto: EUTM RCA

Hallå alla där hemma i vårt vackra avlånga land eller var i världen ni än befinner er!

För två helger sen genomfördes en avslutningsceremoni för de ca 400 soldaterna som nu slutfört sin drygt två månader långa grundutbildning. Vid ceremonin som ägde rum på träningsanläggningen Kassai närvarade självaste presidenten för Centralafrikanska Republiken, Faustin-Archange Touadéra.
Det markerade slutet för denna grundutbildning, men också starten på utbildningen av den nya bataljonen som ska sättas upp i Bangui.


President Faustin-Archange Touadéra anländer till träningsanläggningen Kassai. Foto: EUTM RCA

Till skillnad från grundutbildningen där vi från EUTM arbetade med att mentorera instruktörer och plutonchefer, så ska vi nu istället utbilda de soldater och officerare som ska ingå i den nya bataljonen som kallas BIT 7 (Bataillon d’Infanterie Territorial).
Bataljonen består av soldater, officerare och instruktörer från de två senaste grundutbildningarna, eller FETTA (Formation Elémentaire Toutes Armes) som den kallas.


Presidenten håller tal till truppen. Foto: EUTM RCA


Kompanierna marscherar förbi framför president Touadéra. Väldigt imponerande och mäktigt att se. Foto: EUTM RCA


Till vänster om President Touadéra går chefen för EUTM RCA (European Training Mission in Central African Republic) General Abreu från Portugal. Foto: EUTM RCA

Det var väldigt roligt att komma ut nu i måndags och se kända ansikten på duktiga och drivna instruktörer och officerare man mentorerat under förra grundutbildningen, som nu är gruppchefer och plutonchefer i det nya förbandet som efter utbildningen kommer förstärka försvaret av Bangui.

Vi från Sverige har fått i huvudansvar att utbilda inom bland annat områdena sambandstjänst, sjukvård, fältarbete, karttjänst samt att understödja de andra träningsteamen med övrig utbildning.
Idag fick vi hålla vårt första utbildningspass, och då i grundläggande sambandstjänst. Det handlade i princip om att få soldaterna förstå vikten av att kunna göra sig förstådd över radio.


För att kunna göra sig förstådd och för att undvika missförstånd så använder man ett internationellt erkänd metod för att kunna bokstavera. Foto: RCA 09


Barnen klättrar upp i träden, och med hjälp av långa pinnar petar de ner mangos som sedan någon står nedanför och fångar i en tröja. Foto: RCA 09

Har man en gång ätit färskplockade mangos ur ett Kassai-mangoträd så kommer man aldrig att kunna äta mangos på samma sätt när man kommer hem.
När vi kom dit så kom en glad liten grabb springandes med ett gäng mangos som han ville ge oss. Då vi inte hade några pengar med oss så gav vi dem som tack fem flaskor vatten, varpå grabben ler så mungiporna nästan når örsnibbarna och springer iväg till sina vänner ropandes och viftandes med vattenflaskorna.
Det är då man kan förstå att tillgången till rent vatten är något som man lätt tar för givet.

Sen ett litet förtydligande. Det var inte vi som fick dom att klättra upp i träden, utan de var redan där när vi kom för att samla till sig själv.

Det som sker härnäst är att team Viking flyger hem till Sverige för lite ledighet och team Odin tar över stafettpinnen i djungeln tills vi alla är tillbaka i insatsområdet.

Tills nästa gång, au revoir!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • Christina Hörnsten 24 mars 2021 09:24

    Fantastiskt att följa. Lycka till med allt

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *