
Soldaterna uppställda på paradplan redo för avslutningsceremoni. Foto: EUTM RCA
Hallå alla där hemma i vårt vackra avlånga land eller var i världen ni än befinner er!
För två helger sen genomfördes en avslutningsceremoni för de ca 400 soldaterna som nu slutfört sin drygt två månader långa grundutbildning. Vid ceremonin som ägde rum på träningsanläggningen Kassai närvarade självaste presidenten för Centralafrikanska Republiken, Faustin-Archange Touadéra.
Det markerade slutet för denna grundutbildning, men också starten på utbildningen av den nya bataljonen som ska sättas upp i Bangui.

President Faustin-Archange Touadéra anländer till träningsanläggningen Kassai. Foto: EUTM RCA
Till skillnad från grundutbildningen där vi från EUTM arbetade med att mentorera instruktörer och plutonchefer, så ska vi nu istället utbilda de soldater och officerare som ska ingå i den nya bataljonen som kallas BIT 7 (Bataillon d’Infanterie Territorial).
Bataljonen består av soldater, officerare och instruktörer från de två senaste grundutbildningarna, eller FETTA (Formation Elémentaire Toutes Armes) som den kallas.

Presidenten håller tal till truppen. Foto: EUTM RCA


Kompanierna marscherar förbi framför president Touadéra. Väldigt imponerande och mäktigt att se. Foto: EUTM RCA

Till vänster om President Touadéra går chefen för EUTM RCA (European Training Mission in Central African Republic) General Abreu från Portugal. Foto: EUTM RCA
Det var väldigt roligt att komma ut nu i måndags och se kända ansikten på duktiga och drivna instruktörer och officerare man mentorerat under förra grundutbildningen, som nu är gruppchefer och plutonchefer i det nya förbandet som efter utbildningen kommer förstärka försvaret av Bangui.
Vi från Sverige har fått i huvudansvar att utbilda inom bland annat områdena sambandstjänst, sjukvård, fältarbete, karttjänst samt att understödja de andra träningsteamen med övrig utbildning.
Idag fick vi hålla vårt första utbildningspass, och då i grundläggande sambandstjänst. Det handlade i princip om att få soldaterna förstå vikten av att kunna göra sig förstådd över radio.

För att kunna göra sig förstådd och för att undvika missförstånd så använder man ett internationellt erkänd metod för att kunna bokstavera. Foto: RCA 09

Barnen klättrar upp i träden, och med hjälp av långa pinnar petar de ner mangos som sedan någon står nedanför och fångar i en tröja. Foto: RCA 09
Har man en gång ätit färskplockade mangos ur ett Kassai-mangoträd så kommer man aldrig att kunna äta mangos på samma sätt när man kommer hem.
När vi kom dit så kom en glad liten grabb springandes med ett gäng mangos som han ville ge oss. Då vi inte hade några pengar med oss så gav vi dem som tack fem flaskor vatten, varpå grabben ler så mungiporna nästan når örsnibbarna och springer iväg till sina vänner ropandes och viftandes med vattenflaskorna.
Det är då man kan förstå att tillgången till rent vatten är något som man lätt tar för givet.
Sen ett litet förtydligande. Det var inte vi som fick dom att klättra upp i träden, utan de var redan där när vi kom för att samla till sig själv.
Det som sker härnäst är att team Viking flyger hem till Sverige för lite ledighet och team Odin tar över stafettpinnen i djungeln tills vi alla är tillbaka i insatsområdet.
Tills nästa gång, au revoir!