På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bonjour, mon ami·e!

SkyddC RCA


Då har ytterligare två veckor passerat sedan vi gav er en uppdatering från djungeln här på bloggen. Djungeln börjar förövrigt bli väldigt torr och varm(are) i och med att vi nu befinner oss i mitten av den ungefär fyra månader långa torrperioden.
Termometern letar sig gärna upp över 40-sträcket i skuggan och vi fortsätter förbruka rikliga mängder solskyddsfaktor hög!

Förra veckan genomförde Centralafrikanska armén,“Forces armées centrafricaines – FACA” sin slutövning för de fem kompanierna som nu nått slutet av sin drygt två månader långa grundutbildning. Båda teamen var ute på träningsanläggningen Kassai, för att understödja och mentorera slutövningen. Ibland är det en utmaning att följa upp övningarna och att mentorera eftersom utbildningen genomförs på franska varvat med det lokal språket sango.

 


Under veckan utforskade vi även omgivningarna kring Kassai och gick upp på en närliggande kulle som överblickar delar av träningsanläggningen, floden Oubangui och på andra sidan – Demokratiska republiken Kongo.


För 1000 Centralafrikanska Francs (16 svenska kronor) så kan man köpa nio ekologiska Kassai-mangos av soldaterna eller de lokala barnen som med hjälp av långa bambupinnar petar ner dem från träden.

 

Under den här veckan har kompanierna själva övat exercis inför avslutningsparaden som förhoppningsvis kommer att hållas nästa helg. Därför har vi inte varit ute på Kassai utan har tillbringat dagarna inne på camp Moana där vi har genomfört internutbildning inom sjukvård, däckbyte, fordonsvård samt franska.


Våra fantastiska tolkar i kontingenten har hållit lektioner i enklare franska. Så nu kan vi kommunicera med tvätteriet och personalen i matsalen. Nedan är ett exempel på en konversation med damen i tvätteriet som brukar kalla oss bébé.

 


Då vägarna i Bangui stundtals består av mer hål än hårdgjord väg är risken för punktering hög. Vi har därför övat på att snabbt kunna byta däck om vi skulle blir ståendes med punka.
Nu går det så snabbt att ett pit-stop i Formel 1 bleknar i jämförelse. Typ.

 


Slitaget på fordonen är stort här nere då både underlaget är som det är men också värmen och all sand som letar sig in överallt.


I veckan har det varit temadagar i matsalen och till torsdagens lunch så serverades det typisk svensk mat, bland annat julskinka? Kändes lite udda men absolut!  Det var fortfarande väldigt uppskattat!


”Julskinka” med couscous i mars.

Det som händer härnäst är att några av oss snart kommer att få åka hem till Sverige och våra anhöriga för lite ledighet. Vi som stannar kvar kommer börja förbereda inför den nya bataljonen som ska sättas upp och utbildas av EUTM.

Nu håller vi tummarna för att varken COVID eller Isländska vulkanutbrott strular till det med flygtrafiken så att vi tar oss hem och tillbaka ner.
Vi kan också konstatera att vi från Sverige har väldigt bra leave-villkor. Flera nationer här får inte åka hem under sitt halvår här om de inte betalar resan själv och frånsäger sig sin lön under ledigheten.

Tills nästa gång, au revoir!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *