På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet i Centralafrika

SkyddC RCA


Då har det gått drygt en månad sedan vi lämnade ett snöigt Sverige för den tropiska djungeln. Värmen känns nu inte lika outhärdlig och luften som ständigt luktar brända sopor har blivit det nya normala.

Mentoreringen går bra och denna omgång av grundutbildning, FETTA (Formation Elémentaire Toutes Armes), börjar lida mot sitt slut. Under nästa vecka kommer det att genomföras en slutövning där rekryternas nya kunskaper sätts på prov, efter detta anställs de som soldater.

I detta inlägg tänkte vi visa lite hur vi bor och lever på Camp Moana och hur en ”vanlig dag” kan se ut.Vi börjar med boendet


För att kunna utnyttja den svala morgonen till att ut och springa eller förbereda det sista innan vi åker ut till Kassai börjar dagen oftast med att klockan ringer runt klockan 06:00.

Camp Moana, som är relativt nybyggt, består av inredda containrar som utgör både kontor, konferenssalar, mäss och boende. I varje container bor vi oftast två och två eller om man är av högre militär grad så bor man själv.
Luftkonditioneringen på rummen bjuder på en väldigt behaglig temperatur efter man varit ute i värmen hela dagen, men luftfuktigheten gör sig fortfarande påmind då nivån kan ligga på upp mot 90% i rummen. Och då är det inte regnsäsong än…
Så det som saknas i rummet är en rejäl luftavfuktare, vilket några av oss kommer införskaffa under första leaven för att ta med ner.

Matsalen


Därefter äter vi frukost. Här i matsalen äter vi tre mål per dag, men de dagar vi är ute på Kassai så utspisar vi lunchen där.
Maten är varierande och håller oftast bra kvalité.

På väg ut till Kassai

Med frukost i magen åker vi den halvtimmeslånga bilresan genom Bangui till Kassai. Gatorna kantas av försäljare, djupa gropar i vägen samt bilar och motorcyklar som kör om på både höger och vänster sida. Att köra tre bilar i bredd på en tvåfilig väg, med mötande trafik fungerar alldeles utmärkt! Ska bli spännande att ställa om sig till att köra bil i Sverige igen.

Skjutövning på den lokala skjutbanan

Förra helgen åkte hela svenska kontingenten ut på den lokala (och enda) skjutbanan i Bangui för att öva och upprätthålla våra färdigheter. Denna dag var det ingen blåst och bergen runt skjutbanan skapar en fin gryta som värms upp av den högt stående solen.
Till skillnad från skjutbanorna hemma i Sverige där man fäller bommar och vänder semaforen för att varna att skjutning pågår, så kör man istället fram bilen till skjutplatsen och tutar långa signaler för att varna omgivningen att skjutning kommer genomföras. Därefter gäller det under skjutningen att hålla stor uppsikt i den närliggande omgivningen.

Åter på kontoret

När vi inte är ute på Kassai spenderas stor del av dagarna här på kontoret till att läsa på franska reglementen och övningsplaner, samt för att planera kommande verksamhet.

Gymmet

Kvällarna spenderas oftast i Valhall (svenskarnas vardagsrum), i mässen eller i gymmet. Gymmet är sparsamt till ytan men man finner det mesta som kan behövas för att upprätthålla en god fysik. Kl. 22.00 är det tapto och ännu en förtjänstfull dag är till sin ända. Allt som allt kan vi säga att livet på mission är ganska okomplicerat i den mening att vi får maten serverad, tvätten tvättad och har en mer eller mindre strukturerad tillvaro.

Valhall

I Valhall kan man spendera sin lediga tid. Det är ett rum som Sverige har till sitt förfogande och som tidigare svenska rotationer har inrett. Där kan man kolla på tv, spela Xbox eller bara umgås och ta det lugnt.

Det var allt för den här gången. Tills nästa gång, au revoir!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • Anders LA03 23 februari 2021 12:01

    Angående den höga luftfuktigheten i barren. I Liberia hade vi samma torrluftaggregat i bostadscontainerna som i förråden hemma. Funkade över förväntan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *