På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mentoreringen är i full gång

SkyddC RCA

Nu är båda träningsteamen ute och har påbörjat mentorering av den Centralafrikanska armén, FACA (Forces armées centrafricaines) på träningsanläggningen Kassai i utkanten av Bangui.

Det är en ganska annorlunda utbildningsmiljö i jämförelse med Sverige. “Lektionsalen” är ute i det fria bland några ruiner, svarta tavlan är forfarande dominerande, och någons getter strövar runt inne på anläggningen. Stundtals bryts lektionen av deras bräkande.

Överlag är vi positivt överraskade av FACA-intruktörernas engagemang. De lyssnar gärna på råd och feedback. De är ofta måna om att visa att de implementerar det i utbildningen och vill utvecklas.

De fransmän vi jobbar med har välkommnat oss med öppna armar. Det är ett väldigt öppet och härligt klimat emellan träningsteamen. Fransmännen är även till stor hjälp med hur de centralafrikanska reglementen vi utbildar på fungerar, då de främst bygger på fransk modell.

Första delen av FACAs utbildning är nu genomförd och avslutades med ett soldatprov. Ett soldatprov är en längre marsch där man testas på ett antal olika soldatkunskaper till exempel kartläsning, sjukvård och soldatregler.

Nu inleds skede 2 med fokus på stridsutbildning.

Tills nästa gång!

/RCA 09

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • Tina Springer 4 februari 2021 21:29

    Kul att få en inblick, hur det går och vad de gör.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *